De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha

Book coverDe vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha
Book coverDe vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha
Book coverDe vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha
Book coverDe vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha

Met de tewaterlating van Don Quichot begon Athenaeum—Polak & Van Gennep een ambitieus project dat ongeveer acht jaren zal beslaan. Maandelijks brengt de uitgeverij een nieuw deel uit in een reeks die de honderd beste boeken van de wereld wil samenbrengen. Naam van deze operatie: Perpetua (van het Latijnse perpetuus, blijvend).

Op het gebied van het betere, gebonden boek heeft Athenaeum een imposante reputatie hoog te houden. De smaak voor letters en geletterdheid komt ook tot uitdrukking in de namen die men aan reeksen meegeeft. Zo bestaat onder de naam Baskerville al jaren een serie met teksten van oude Grieken en Romeinen – met de Baskerville als omslagletter. Ook de nieuwe top 100-reeks draagt de naam van een beroemde letter. Reeksnaam en omslagtypografie vormen weer een hecht verband.

Anneke Germers koos voor de stofomslagen een levendig en pittig kleurenpalet. Een paar eenvoudige, goed geplaatste stippellijnen zijn de enige versiering. De sfeer is monter en voornaam tegelijk. Precies goed dus.

Het binnenwerk is opgetrokken uit een evergreen onder de tekstletters, de Bembo. De versie die is gebruikt gaat door het leven als Bembo Book Pro en is een sterk verbeterde opvolger van de nogal anorexische digitale Bembo die Monotype al langer aanbiedt.

Het gladde, lichtgetinte papier is mooi en leesgenoegen-bevorderend. Druk- en bindwerk zijn spreekwoordelijk degelijk Duits. Zeer fijn linnen, mooi rugschildje. Ronduit geweldig dat boeken van deze kwaliteit blijven verschijnen.

Jaar: 2007
Auteur: Miguel de Cervantes Saavedra
Taal: Nederlands, vertaald door Barber van de Pol
Uitgever: Athenaeum-Polak & Van Gennep, Amsterdam
Grafisch ontwerper: Anneke Germers, Teus de Jong (typografie)
Lithograaf: Teus de Jong, Nij Beets, Digigraphic, Enschede
Drukker: Offizin Andersen Nexö Leipzig, Zwenkau (D)
Binder: Leipziger Großbuchbinderei, Zwenkau (D)
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 134 x 219 x 58
Omvang: 1.117 p.
Oplage: 4.300
Prijs: € 39,95
ISBN: 978 90 253 6346 8
Lettertype en foundry: Bembo Book Pro
Bindwijze: genaaid gebonden
Materiaal: 80 g. Fly, getint (binnenwerk), 120 g. getint gevergeerd schutbladenpapier (schutbladen), Imperial, zwart (band), 115 g. Lynx (stofomslag)