Mondriaan Stichting. Jaarverslag 2007

Book coverMondriaan Stichting. Jaarverslag 2007
Book coverMondriaan Stichting. Jaarverslag 2007
Book coverMondriaan Stichting. Jaarverslag 2007
Book coverMondriaan Stichting. Jaarverslag 2007

De bouwsteen van het jaarverslag van de Mondriaan Stichting is niet de spreadsheet, maar de subsidietoekenning. In 2007 waren het er 673 en die zijn de Mondriaan Stichting allemaal even lief. Voor elke bouwsteen is dit jaar 1/12 pagina ingeruimd, een rechthoekje van 4,5 bij 8,5 cm. Het is aan de ontwerper om in deze steenfabriek enige dynamiek te brengen, waarbij het gebruik van beeld kennelijk niet op prijs wordt gesteld. Dat ontbreekt namelijk al enkele jaren.

De jury was van mening dat de opdracht hier met verve is volbracht. Papier, kleur en typografie zijn de ingezette middelen. Het papier is soepel en doorschijnend. Het herinnert je er aan dat er meer op de wereld is dan alleen de spread waar je naar kijkt. De verschillende secties van het boek zijn opgeborgen in kartonnen wikkels, in de rug meegelijmd en geperforeerd op de snee. Elke sectie heeft haar eigen steunkleur, die de lezer vaardig en snel door de steenfabriek gidst. De typografie is doorwerkt. De broodletter is een humanistisch aandoende schreefloze die goed in zijn wit zit.

Voor de hoofdstukopeningen is er een rechtgezette cursief die uitgesproken beeldend wordt ingezet – compleet met een imitatie-irisdruk. En dan zijn er nog de verspreide tabellen: ze staan op een achtergrond die vol in de steunkleur op de achterzijde is gedrukt en daar voor composities zorgt die in de verte aan de baksteensymfonieën van de Amsterdamse school doen denken. Aan de voorzijde schemeren die achtergronden zijdezacht door het papier heen.

In vijf jaar kozen drie jury’s een Mondriaan-jaarverslag bij de Best Verzorgde Boeken. Evenzovele malen verdiende het een eervolle vermelding bij de internationale jurering in Leipzig. Reden voor blijdschap en trots.

Tegelijk is er weemoed. Sinds de Best Verzorgde Boekenjurering in 1987 weer werd opgepakt, is er welgeteld één drukkerij geweest die nimmer in de jaarselecties ontbroken heeft: Rosbeek. Dit jaarverslag is het laatste Best Verzorgde Boek van deze Limburgse ontwerpersdrukker. Zijn inventaris is intussen geveild.

Eervolle vermelding, Schönste Bücher aus aller Welt, Leipzig 2009

Jaar: 2007
Taal: Nederlands
Uitgever: Mondriaan Stichting, Amsterdam
Grafisch ontwerper: Ingeborg Scheffers
Drukker: Rosbeek, Nuth
Binder: Handboekbinderij Geertsen, Nijmegen
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 210 x 274 x 15
Omvang: 224 + 32 p.
Oplage: 2.200
Prijs: € niet te koop
ISBN: geen
Lettertype en foundry: Legacy Sans, Odile
Bindwijze: garenloos gebrocheerd, koudlijm
Materiaal: 80 g., 170 g. Munken Polar (binnenwerk), 170 g. Munken Polar (omslag)