Anton Ent – Man van twee wegen

Book coverAnton Ent – Man van twee wegen
Book coverAnton Ent – Man van twee wegen
Book coverAnton Ent – Man van twee wegen
Book coverAnton Ent – Man van twee wegen

Anton Ent heeft zich voor zijn poëziebundel Man van twee wegen laten inspireren door het bijbelboek Psalmen. Zijn honderdvijftig religieuze gedichten zijn ‘geënt’ op de honderdvijftig geloofsliederen uit dit van oorsprong joodse liedboek. De bundel is uitgegeven door de Katholieke Bijbelstichting en gedrukt door de katholieke drukkerij Berne.

De jury was gecharmeerd van de typografie van Gerrit Noordzij, die kracht en brutaliteit uitstraalt. Verrassend, gezien de subtiele literaire schoonheid van de Hebreeuwse bron. Het is hier niet van: stilte a.u.b poëzie! Noordzij gebruikte daarvoor zijn nog nauwelijks toegepaste en ook niet regulier op de markt verkrijgbare letter Sudum (zie ook een ander Best Verzorgd Boek van dit jaar, Rozenteelt in Nederland). Met prachtige cijfers die robuust boven elk gedicht prijken.

Het boek zelf is nogal plankerig vanwege het iets te dikke binnenwerkpapier. Het onvervalste hoerenjong in de vijf pagina’s tekst van het naschrift werd door de jury met de mantel der liefde voor de poëzie bedekt.

Het dieprode Papvr bandpapier van Winter & Company met persing in de lengterichting is mooi gekozen. Het maakt het gelamineerde stofomslag eigenlijk overbodig.

Jaar: 2007
Taal: Nederlands
Uitgever: Katholieke Bijbelstichting, 's-Hertogenbosch
Grafisch ontwerper: Gerrit Noordzij
Lithograaf: Drukkerij Berne, Heeswijk-Dinther
Drukker: Drukkerij Berne, Heeswijk-Dinther
Binder: Abbringh, Groningen
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 125 x 204 x 18
Omvang: 160 p.
Oplage: 1.500
Prijs: € 27,50
ISBN: 978 90 6173 939 5
Lettertype en foundry: Sudum
Bindwijze: genaaid gebonden
Materiaal: 120 g. Greentop (binnenwerk), 115 g. getint offset (schutbladen), Papvr Flute, rood 335 (band), 135 g. BVS (stofomslag)