Bloedmooi. Vuurwapens van Neerlands fabricaat uit de Gouden Eeuw

Book coverBloedmooi. Vuurwapens van Neerlands fabricaat uit de Gouden Eeuw
Book coverBloedmooi. Vuurwapens van Neerlands fabricaat uit de Gouden Eeuw
Book coverBloedmooi. Vuurwapens van Neerlands fabricaat uit de Gouden Eeuw
Book coverBloedmooi. Vuurwapens van Neerlands fabricaat uit de Gouden Eeuw

????You like guns, don’t you?

‘Yes, I think they’re really kind of nice,’ zei Andy Warhol begin jaren tachtig over zijn serie zeefdrukken met revolvers. Als geen ander wist hij de iconische waarde van o.a. het vuurwapen te sublimeren.

De mystiek rondom en de fascinatie voor het vuurwapen is in de kunst- en cultuurgeschiedenis al eeuwen bekend. De collectie van Henk Visser is hier een prachtig voorbeeld van. Behalve in technische innovaties munt deze collectie uit door een grote schoonheid in vormgeving en decoratie. In de 17de eeuw waren vuurwapens kostbaar, exclusief en exotisch. Ingelegd met ivoor, schildpad, diamanten, zilver en goud, werkten wapens vooral statusverhogend. Dat is allemaal prachtig terug te zien in het naslagwerkje dat ter gelegenheid van de tentoonstelling Bloedmooi in het Legermuseum Delft is uitgegeven.

De ontwerpers hebben de statusverhogende aspecten van het vuurwapen op bijzondere wijze uitvergroot. Bloedmooi heeft alle kenmerken van internationale modebladen zoals de Britse en Franse Vogue. Glossy pagina’s, waarop de wapens staan afgebeeld als sieraden, dure horloges of zonnebrillen. Het wapen als gadget, nog eens extra benadrukt door het gebruik van metal-fx. Dat wil zeggen dat alle metalen delen van de wapens zijn bedrukt met een metallic inkt. Ook de typografie met z’n wisselende corpsgroottes en interlinie werkt mee om het historische materiaal in een hedendaagse context te plaatsen.

Jaar: 2007
Auteur: Mathieu Willemsen
Taal: Nederlands
Eindredacteur: Dirk Staat, Heleen Bronder
Uitgever: Legermuseum, Delft
Grafisch ontwerper: Rene Toneman, Chris van Diemen
Drukker: Veenman Drukkers, Rotterdam
Binder: Epping Boekbinders, Woerden
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 169 x 220 x 4
Omvang: 48 p.
Oplage: 1.000
Prijs: € 4,95
ISBN: 978 90 70793 27 2
Lettertype en foundry: Baskerville
Bindwijze: genaaid gebrocheerd met 1 flap
Materiaal: 135 g. Hello Gloss (binnenwerk), 250 g. Hello Gloss (omslag)