‘Neomodernistische barokke architectuur,’ zegt Krijn de Koning over z’n eigen werk in een interview met Edo Dijksterhuis. Een boek maken over een kunstenaar en zijn werk is voor ontwerpers vaak een ultieme uitdaging. Echter, met net zoveel mislukkingen als successen tot gevolg. Wat is nu de beste of meest interessante manier om kunst te presenteren? Te representeren?
Het antwoord op deze vraag wordt met dit boek direct gegeven en is even doeltreffend als bijzonder. Bijzonder, omdat er niet echt sprake is van een heel mooi boek. Mooi en goed gaan hier dus niet hand in hand. Dit is vooral een goed boek, omdat het het werk van De Koning in optima forma toont. Ruwe bolster, blanke pit.
De neomodernistische barokke architectuur in het werk van De Koning is goed terug te vinden en de zo kenmerkende De Koningkleuren komen door de papierkeuze heel goed over. Het hele boek ademt de mentaliteit van de kunstenaar en zou bijna integraal onderdeel kunnen zijn van een van zijn sculpturen. Een belangrijk onderdeel vormt ook het gekozen lettertype, dat dicht bij het werk staat, niet te modernistisch is en toch voldoende particulier om voor dit boek het onderscheid te maken. Zowel de plaatsing van de noten bij de begeleidende teksten als de omgang met het beeldmateriaal in de index hebben een duidelijke verwantschap met het werk van de kunstenaar.