Ad Schouten 1:1

Book coverAd Schouten 1:1
Book coverAd Schouten 1:1
Book coverAd Schouten 1:1
Book coverAd Schouten 1:1

Ad Schouten is een beeldend kunstenaar die graag de nieren mag proeven van de conceptuele kunst. Joseph Beuys met zijn vilthoed? Niks weggefilterde materie, gewoon een ikoon als iedere andere. Met deze geestesgesteldheid kwam Schouten er toe om vier catalogus-reproducties van conceptuele kunstwerken op het faxapparaat te leggen. Vervolgens draaide hij het nummer van een atelier in Mumbai waar ze nog op de ambachtelijke manier billboards schilderen. Met het verzoek om naar die faxen platen te schilderen. Dat leverde vier kleurige interpretaties op – de vilthoed van Beuys heeft nu een halsband. Drie ervan vertonen Bollywood-achtige belettering.

De vier werkstukken zijn vervolgens terechtgekomen in een goodwill-uitgave van een Rotterdamse drukkerij. Met kenmerkende directheid vermeldt de cover precies wat binnenin verwacht mag worden. Reproductie op ware grootte: per plaat zijn minimaal 9 en maximaal 18 eenzijdig bedrukte pagina’s uitgetrokken. De platen zijn netjes uitscheurbaar en kunnen dus aan elkaar gelegd worden. Gedrukt is op posterpapier, met een gladde voor- en een ruwe achterzijde. Het omslagmateriaal is soepel en stevig tegelijk.

 

Goodwill-uitgaven van drukkerijen lijden nog al eens aan een teveel aan vorm en een tekort aan inhoud. In dit geval achtte de schaduwjury de ingrediënten mooi in evenwicht. En de jury achtte het feit dat ook de vellen van een andere uitverkozen uitgave (Ofoffjoff) tot een groot beeld aaneengelegd kunnen worden, geen beletsel om de voordracht van de schaduwjury over te nemen.

Jaar: 2007
Taal: Nederlands
Uitgever: Drukkerij De Maasstad, Rotterdam
Grafisch ontwerper: Team TCHM
Lithograaf: Marc Gijzen, Leidschendam
Drukker: Drukkerij De Maasstad, Rotterdam
Binder: Bruystens, Rotterdam
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 240 x 350 x 9
Omvang: 116 p.
Oplage: 500
Prijs: € 350
ISBN: 978 90 77075 62 3
Lettertype en foundry: Bureau Grotesque 37, Rotis Serif
Bindwijze: garenloos gebrocheerd
Materiaal: 115 g. Litholux (binnenwerk), 250 g. Duocorn (omslag)