René Daniëls – Onvermijdelijke aantekeningen

Book coverRené Daniëls – Onvermijdelijke aantekeningen

Het werk van René Daniëls was altijd licht van toon. Een schilderij van zijn hand was als een vertelling met raadselachtige verwijzingen en herhaalde motieven. Het kon draaien om puur schilderplezier of om ironisch cultuurcommentaar, maar altijd was het luchthartig en licht en vol verbeelding. Zoals Pam Emmerik het in het nawoord van deze uitgave formuleert: ‘je stapt een wereld binnen die niet de jouwe is, maar waarin je toch zeer welkom bent’.

 

De Onvermijdelijke aantekeningen zijn replica’s van originele werken uit 1987, tekeningen in wit op zwart, die de kunstenaar maakte tot hij getroffen werd door een zware hersenbloeding. In 2006 werd besloten ze alsnog te bezorgen. Het boek beoogt niet meer te zijn dan een bundeling van de schetsbladen van de kunstenaar. Als nieuwe schoolborden, zo zwart zijn die bladen. Bloedmooi wist de drukker dat te reproduceren door met twee maal zwart en pms donkergrijs te drukken.

De keuze van de illustratie op het omslag is uitgekiend. De titel is ontleend aan de magische regels tekst in deze tekening en het is zelfs de vraag of die nog herhaald had moeten worden in de gezette, wat ouderwetse Egyptiënne-achtige letter. De zo gewaardeerde lichtheid vinden we hier niet terug.

Editie: 2006
Taal: Nederlands
Eindredacteur: Paul Andriesse, Jaap Guldemond
Uitgever: Galerie Paul Andriesse, Amsterdam, Stichting René Daniëls, Eindhoven
Grafisch ontwerper: Gabriele Franziska Götz
Lithograaf: Rosbeek, Nuth
Drukker: Rosbeek, Nuth, in twee tinten zwart en pms donkergrijs
Binder: Handboekbinderij Geertsen, Nijmegen
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 240 x 340 x 6
Omvang: 64 p.
Oplage: 1.000
Prijs: € onbekend
ISBN: onbekend
Lettertype en foundry: Fairplex
Bindwijze: garenloos gebrocheerd
Materiaal: 115 g. Munken Print White 1.5 (binnenwerk), 300 g. Munken Print White 1.5 (omslag)