Francesco Colonna – Hypnerotomachia Poliphili

Book coverFrancesco Colonna – Hypnerotomachia Poliphili

De Hypnerotomachia Poliphili verscheen voor het eerst in druk in 1499. Al snel kreeg het boek de reputatie van meesterwerk door de evenwichtige typografie in combinatie met de prachtige houtsneden. Meesterdrukker Aldus Manutius liet speciaal voor de uitgave van deze droomallegorie een nieuwe drukletter snijden, een van de eerste echt ‘oldface’ ontwerpen.

 

Deze letter werd in 1923 onder leiding van Stanley Morrison door Monotype hernomen, waardoor de uitgever van De droom van Poliphilus het oorspronkelijke boek tot in details kon benaderen. Geen doorsnee klus voor een uitgever die gewoon zijn geld moet verdienen. Met een uitgebalanceerde typografie wist de ontwerper binnen de marges van een heel dienstbare boekverzorging haar stempel te drukken op de omslag van zowel de Hypnerotomachia als het commentaarboek. De prachtige kleurcombinaties in linnen, schutbladen en stofomslagen versterken – ondanks de verschillende maatvoering – de samenhang. Kortom, een klassiek voorbeeld van Best Verzorgd.

 

 

 

Jaar: 2006
Taal: Nederlands, vertaald door Ike Cialona
Uitgever: Athenaeum-Polak & Van Gennep, Amsterdam
Grafisch ontwerper: Anneke Germers; deel 1 gebaseerd op de editie van 1499
Lithograaf: Teus de Jong, Nij Beets (zetwerk), m.m.v. Henk Pel en Printing Partners Grafimedia, Amstelveen
Drukker: Offizin Andersen Nexö, Leipzig (D)
Binder: Leipziger Großbuchbinderei, Zwenkau (D)
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 200 x 300 x 47 (1), 125 x 205 x 24 (2)
Omvang: 4 + 466 + 9 p. (1), 247 p. (2)
Oplage: 150
Prijs: € 295
ISBN: 978 90 253 0669 4
Lettertype en foundry: Poliphilus
Bindwijze: genaaid gebonden
Materiaal: 125 g. Zerkall Büttenpapier (binnenwerk, schutbladen, stofomslagen), Imperial linnen 4600 (banden en cassette)