Henk Wildschut, Raimond Wouda – A’DAM DOC.k

Book coverHenk Wildschut, Raimond Wouda – A’DAM DOC.k

Niet in alle fotoboeken wordt het fotolab opgenomen in het colofon. In dit geval gebeurde dat wel en dat is niet onterecht. Deze foto’s zijn van een vervreemdende schoonheid en dat is zeker te danken aan de superieure kwaliteit van de afdrukken.

 

De foto’s zijn gemaakt in het havengebied van Amsterdam en intrigeren door de poëtische, bijna pathetische benadering van een werkvloer die in Nederland steeds onzichtbaarder wordt: de wereld van het ouderwetse, zware mannenwerk. Die mannen zijn door de fotografen opgevoerd als waren het figuren uit schilderijen van Rembrandt. Het kleurenpalet is wonderschoon. Elke houding is een pose in een bijna filmische setting van loodsen, kantines en kleedruimtes. De arbeider als held, niet meer en niet minder.

 

Het boek zelf is neutraal en terughoudend. Alle aandacht gaat uit naar de afbeeldingen. En, zoals de laatste tijd meer gebeurt, is ook hier de tekst losgezongen van het beeld. Het boek opent met enkele pagina’s korte beschouwingen, die langs een perforatielijn in de rug kunnen worden losgescheurd. Wat daarna overblijft is een expositie zonder commentaar.

Jaar: 2006
Taal: Nederlands, Engels
Uitgever: Bytheway, Amsterdam
Grafisch ontwerper: René Put
Lithograaf: Mart. Spruijt, Amsterdam, Ram 6/Fotolab (beeldbewerking)
Drukker: Mart. Spruijt, Amsterdam
Binder: Van Waarden, Zaandam
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 240 x 300 x 10
Omvang: 16 + 80 p.
Oplage: 1.000
Prijs: € 27,50
ISBN: 978 90 808102 3 5
Lettertype en foundry: Akzidenz Grotesk Old Face
Bindwijze: genaaid gebonden
Materiaal: 150 g. Absolut Mat, 80 g. Colorado, grijs (binnenwerk), 145 g. Mirenta jet black (schutbladen), 135 g. gesatineerd mc om 1,25 mm grijsbord (band)