In beperkte oplage. Archief Stichting De Roos 1945-2005

Book coverIn beperkte oplage. Archief Stichting De Roos 1945-2005

Stichting De Roos is synoniem aan goed verzorgde boeken – die overigens de laatste twintig jaar nog slechts af en toe Best Verzorgde Boeken werden. Nu ligt hier het boek óver de stichting: In beperkte oplage. Het is mooi gedrukt en gebonden, en getuigt van een nauwe samenwerking tussen auteur en vormgever. Het boek is een soort vogelvlucht over het archief van De Roos. Dossiers lijken leeggeschud boven de scanner en vervolgens opgenomen in de layout. Rommelig, maar georganiseerd rommelig. Het resultaat is een kijkje in de keuken van het bibliofiele boekenbedrijf. De uiteindelijke maaltijd wordt niet genuttigd: nergens een afbeelding van een afgerond boek.

Redactioneel een sterke beslissing is de veelvuldige opname van oorspronkelijke correspondentie tussen betrokkenen. Door deze leesbaar af te drukken wordt de inhoud, tegen wil en dank, deel van de broodtekst. De ontwikkelingen in de boekverzorging worden daarmee op originele wijze inzichtelijk gemaakt. Van uitgesproken zorgen in een handgeschreven brief, over een drukker die de Times moet zetten (Jan Bons in 1960), tot een luchtige e-mail van Tessa van der Waals in 2002.

Jaar: 2006
Auteur: Mathieu Lommen
Taal: Nederlands
Uitgever: THOTH, Bussum
Grafisch ontwerper: Karen Polder
Lithograaf: Flevodruk, Harderwijk
Drukker: Flevodruk, Harderwijk
Binder: Hexspoor, Boxtel
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 190 x 255 x 11
Omvang: 128 p.
Oplage: 1.000
Prijs: € 19,90
ISBN: 978 90 6868 418 6
Lettertype en foundry: Monotype Grotesque
Bindwijze: genaaid Otastar
Materiaal: 120 g. FreeLife (binnenwerk), 260 g. FreeLife (binnenomslag en buitenomslag met flappen, op de rug vastgelijmd)