Grafisch Nederland 2007. Over Grafisch Nederland

Book coverGrafisch Nederland 2007. Over Grafisch Nederland

Laten zien wat collega-ontwerpers binnen dezelfde context lieten zien, het is geen eenvoudige opdracht. Het thema van het ‘Kerstnummer’ Grafisch Nederland was dit keer de beschrijving in woord en beeld van 75 tot nu toe verschenen Kerstnummers en die wil je waarschijnlijk zo objectief mogelijk presenteren. Bovendien is dit Kerstnummer veel meer dan andere jaren een leesnummer door het grote aantal beschouwingen dat speciaal voor dit nummer werd geschreven. De ontwerper heeft gekozen voor een zorgvuldige en consequent volgehouden indeling: op de flanken van elke spread staan links of rechts de achtergrondartikelen. De rest is gereserveerd voor beschrijvingen van de Kerstnummers, met telkens een omslag, een spread en veel technische informatie. Zeer leesbaar getypografeerd, overzichtelijk en op geen enkele wijze opdringerig. Af en toe is een spread uit een van de oude uitgaves paginagroot overgenomen, en dat zorgt voor voldoende onderbreking van het monotone ritme.

 

Het onopvallende zwart-witte omslag is gestoken in een prachtig gevouwen cassette waarop geraffineerd wordt gespeeld met de titels van de Kerstnummers op de platten en de jaartallen van verschijning op de zijkanten. Bij de vroegere jaren bleven enkele titelregels oningevuld, en daardoor ontstaat bijna poëzie.

Jaar: 2006
Taal: Nederlands
Uitgever: Grafische Cultuurstichting, Amstelveen
Grafisch ontwerper: Piet Gerards Ontwerpers
Lithograaf: Nederlof Repro, Cruquius, Straight Premedia, Amsterdam
Drukker: 22 verschillende drukkerijen
Binder: Hexspoor, Boxtel
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 240 x 315 x 17
Omvang: 208 p.
Oplage: 4.500
Prijs: € 49,50
ISBN: 978 90 70809 05 8
Lettertype en foundry: DTL Haarlemmer, Foundry (The Foundry)
Bindwijze: genaaid Otabind
Materiaal: 130 g. Arctic Volume (binnenwerk), 300 g. Lynx (omslag, tweezijdig bedrukt), 160 g. Golden Star K extra wit (stofomslag, gelamineerd door AKS, Amsterdam), 125 g. E-golfkarton (omdoos, bedrukt door Peter Hendrikse Zeefdruk, De Meern)