Zocherstraat 27-3. Geschiedenis en herinneringen 1946-1963

Book coverZocherstraat 27-3. Geschiedenis en herinneringen 1946-1963
Book coverZocherstraat 27-3. Geschiedenis en herinneringen 1946-1963
Book coverZocherstraat 27-3. Geschiedenis en herinneringen 1946-1963
Book coverZocherstraat 27-3. Geschiedenis en herinneringen 1946-1963

Jan Boterman (1944), grafisch ontwerper, woonde van 4 november 1946 tot midden oktober 1963 met zijn vader, moeder en twee broers in de Zocherstraat op nummer 27 driehoog in Amsterdam. Hij maakte daar een prachtig boekje over dat zeer documentair en neutraal oogt, maar een sterk persoonlijke toon en inhoud heeft. Het is een simpel wit, bijna vierkant, strak-modernistisch geschrift, met vele foto’s en herinneringen. Boterman over zijn project: ‘Ik beschrijf beknopt de geschiedenis van de Zocherstraat. Ik vertel wanneer het huis gebouwd is, hoe de indeling is geweest en wie het heeft ontworpen. […] Alle oude buurtwinkels (meer dan dertig) in en nabij de Zocherstraat worden in een overzicht genoemd. […] Daarnaast haal ik herinneringen op aan ons gezinsleven, de benedenburen en de spelletjes die wij op straat en in het Vondelpark speelden.’

 

De intieme subjectiviteit van Botermans herinneringen staat in mooi contrast met de manier hoe hij die vormgeeft. De teksten zijn strak ingehouden getypografeerd; het beeld is documentair, archiefachtig geplaatst: plattegronden van de woning, series zwart-witfoto’s van elementen van de straat en van de gezinsleden. Dit alles is op een dik briefpapier (Conqueror velijn) gedrukt.

 

De jury is het unaniem eens over dit kleinood: het onderwerp is met zoveel tederheid, aandacht en eigenheid beschreven en in beeld gebracht dat het ver uitstijgt boven het particuliere doel om kleinkinderen te informeren. Dagelijkse antropologie wordt biografische literatuur in zijn mooiste vorm.

 

Jaar: 2014
Auteur: Jan Boterman
Taal: Nederlands
Uitgever: Bovenkomen, Amsterdam
Grafisch ontwerper: Jan Boterman
Lithograaf: Sander Pinkse Boekproductie, Amsterdam (opmaak), Lex Reitsma, Haarlem (lithografie)
Drukker: Pantheon Drukkers, Amstelveen
Binder: Stronkhorst Boekbinders, Groningen
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 210 x 243 x 6
Omvang: 52 p.
Oplage: 150
Prijs: € 14,50
ISBN: geen
Lettertype en foundry: Neue Helvetica (Linotype)
Bindwijze: genaaid gebrocheerd in stijfje met stofomslag
Materiaal: 120 g. Conqueror Velijn wit (binnenwerk), 160 g. Conqueror Velijn wit (stijfje en stofomslag)