Lewis Carroll – Alice in wonderland / Alice in spiegelland

Book coverLewis Carroll – Alice in wonderland / Alice in spiegelland
Book coverLewis Carroll – Alice in wonderland / Alice in spiegelland
Book coverLewis Carroll – Alice in wonderland / Alice in spiegelland
Book coverLewis Carroll – Alice in wonderland / Alice in spiegelland

Dit jaar is er slechts een twaalftal kinderboeken ingestuurd. De jury kijkt daarom extra gretig naar de oogst die voorligt. Daarin valt het charmante Alice in Wonderland op, in één band gecombineerd met Alice in Spiegelland. Alice is een klassieker, al blijkt bij rondvraag dat enkele juryleden het boek in hun jeugdjaren hebben overgeslagen of na een aantal bladzijden opzij gelegd, het pas als volwassene hebben gelezen, en het nu met veel plezier voorlezen aan kinderen of kleinkinderen. De uitvoering van dit boek nodigt zowel de gevorderde kleine lezer als de grote voorlezer uit. Het ‘intieme’ formaat ligt prettig in de hand en dat maakt het zowel voor kinderen als volwassenen een begeerlijk kleinood om te bekijken, te hebben en te lezen. 

 

De illustraties van Floor Rieder voegen echt iets toe aan het verhaal, ze vormen zowel ordenende elementen – de frontispices bij elk hoofdstukbegin – als ook speelse ‘tussenwerpsels’. De illustratiestijl is eigentijds, maar doet met zijn florale overdaad en houtsnede-achtige aanpak ook denken aan de joyeuze Arts & Craftsbeweging die zich ten tijde van het ontstaan van Alice in Wonderland (1865) in Engeland aankondigde.

 

De boekomkering, achterkant wordt voorkant, van Alice in Spiegelland ligt voor de hand, maar is daarom niet minder uitnodigend.

 

Een kritiekpunt: het bindwerk is wat te strak en stijf en veroorzaakt bij snel doorbladeren knersende en knakkende geluiden. Je wenst dit boek een intensief leven toe, waardoor het bij veel gebruik hopelijk wat soepeler wordt. 

 

Jaar: 2014
Taal: Nederlands, vertaald door Sofia Engelsman
Uitgever: Gottmer, Haarlem
Grafisch ontwerper: Suzanne Nuis, met illustraties van Floor Rieder
Lithograaf: Reproscan, Hasselt
Drukker: Printsupport4U, Meppel; boekblok gedrukt in vijf kleuren
Binder: Printsupport4U, Meppel
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 155 x 191 x 40
Omvang: 384 p.
Oplage: 10.000
Prijs: € 24,95
ISBN: 978 90 257 5917 9
Lettertype en foundry: Georgia (Microsoft Corporation), handgeschreven letter van Floor Rieder
Bindwijze: genaaid gebonden in halflinnen band
Materiaal: 150 g. Munken Pure (binnenwerk), 140 g. Munken Pure (schutbladen), 120 g. Efalin glad 109, Brillianta Calandré zwart (band)