Bruno van den Elshout – New horizons

Book coverBruno van den Elshout – New horizons
Book coverBruno van den Elshout – New horizons
Book coverBruno van den Elshout – New horizons
Book coverBruno van den Elshout – New horizons

Voor ons ligt een loeizware cassette waarin een kartonnen banderol met daarin een monumentaal boekblok met zeefoto’s, alle genomen in Kijkduin, Den Haag. Het boek bevat geen tekst en zuigt de kijker de zee op, naar de horizon toe. Grijs, groen, blauw, violet, indigo, zwart, oranje, roze; het veranderende, grenzenloze kleurenscala van water, wolken en lucht zorgt voor een fascinerend ritme dat bij lange beschouwing licht hallucinerend werkt. Het boekobject is als flatbook gebonden, een techniek die ervoor zorgt dat het overal goed openvalt. Het bevat 212 bladzijden van stevig papier (200 grams), waardoor het boekblok ook rechtop neergezet kan worden. De bladzijden vormen dan een carrousel van beelden. Fotograaf Bruno van den Elshout heeft het project mede via crowdfunding (voordekunst.nl) mogelijk gemaakt, en het is overduidelijk dat hij en ontwerper/uitgever Rob van Hoesel er al hun tijd aan hebben gegeven, met eindeloos veel inzet en geduld hebben geschikt, geschoven en gewogen.

 

Het feit dat op een aantal pagina’s meer dan één afbeelding is geplaatst doet voor één jurylid afbreuk aan het uitgangspunt van het boek. Je begint met alle foto’s vanuit één camerastandpunt te maken en je eindigt met een boek waarin de horizon zich niet van begin tot eind op één lijn bevindt.

 

Voor de rest is de jury onder de indruk van dit huzarenstuk, de veelheid, de volharding in het doordenken van het beeld en het oprekken van wat een boek kan zijn.

 

 

Bronzen medaille, Schönste Bücher aus aller Welt, Leipzig 2015

Jaar: 2014
Taal: Engels
Uitgever: Bruno van den Elshout, Den Haag, The Eriskay Connection, Breda
Grafisch ontwerper: Rob van Hoesel
Lithograaf: Colour & Books, Apeldoorn
Drukker: Lenoirschuring, Amstelveen
Binder: Buchbinderei Burkhardt, Mönchaltorf (CH), DrukGoed & paardekooper display, Amsterdam (banderol en cassette)
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 235 x 338 x 69
Omvang: 212 p.
Oplage: 2.012
Prijs: € 212
ISBN: 978 94 92051 04 2
Lettertype en foundry: Galaxy Polaris (Village Type & Design)
Bindwijze: flatbook
Materiaal: 200 g. Z-Offset Rough (binnenwerk), 350 g. Crush Almond (banderol), grijsbord omplakt met 170 g. Formosa Grigio (cassette)