New urban configurations

Book coverNew urban configurations
Book coverNew urban configurations
Book coverNew urban configurations
Book coverNew urban configurations

Duizendtweeënzeventig bladzijden telt dit boek. Het bevat honderdveertig uitgewerkte lezingen over de transformatie van het stedelijke domein, teksten die voor een internationale conferentie in Delft zijn voorbereid, plus vele plattegronden, infographics, tabellen, foto’s en schema’s. In zo’n enorme omvang kun je gemakkelijk verzuipen. De structuur is echter helder en speels aangebracht: op de voorzijde is het omslag in vijf tekstbanen met vijf fluorsteunkleuren verdeeld. Diezelfde kleuren hebben de ontwerpers in gedrukte ‘tab’-blokjes tegen de rechtersnee geplaatst, waardoor je het boek met je duim makkelijk in het juiste hoofdstuk kunt openen. Boven- en onderzijde van de bladzijde zijn ook gebruikt: om in zwart de woorden ‘NEW’ en ‘URBAN’ op de kop- en staartsnede te creëren. De fluorkleur die op de rechter-‘tabs’ de hoofdstukken aanduidt, komt in het midden van elke spread terug. Door slim gebruik van slechts zwart en een steunkleur is dus in het binnenwerk de inhoudelijke structuur duidelijk aangeduid. 

Het beeld is gedetailleerd, klein en niet altijd erg leesbaar. Het lijkt alsof de redactie hier niet voldoende aandacht aan heeft besteed, en niet goed anticipeerde op de beperkingen die een bundeling van lezingen met zich mee kan brengen. Ondanks de enorme omvang valt het boek soepel open.

 

Bij de verschillende ingezonden architectuurboeken en atlasachtige publicaties valt dit boek in al zijn helderheid, met zijn ogenschijnlijk simpele aanpak op. Al met al is een schijnbaar gesloten onderwerp op een lenige, inventieve manier toegankelijk gemaakt. Ook al heb je geen verstand van de thema’s, je krijgt waarachtig zin om je erin te verdiepen.

Jaar: 2014
Taal: Engels
Eindredacteur: Roberto Cavallo, Susanne Komossa, Nicola Marzot, Meta Berghauser Pont, Joran Kuijper
Uitgever: IOS Press, Amsterdam
Grafisch ontwerper: Hans Gremmen, Ayumi Higuchi
Drukker: Wilco Printing & Binding, Amersfoort
Binder: Wilco Printing & Binding, Amersfoort
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 164 x 239 x 42
Omvang: 1.072 p.
Oplage: 1.500
Prijs: € 145
ISBN: 978 1 61499 365 0
Lettertype en foundry: Univers (Linotype)
Bindwijze: genaaid gebrocheerd met flappen
Materiaal: 80 g. Cyclus Print (binnenwerk), 300 g. Starline Greyback (omslag gedrukt in fluorkleuren en voorzien van hoogglans laminaat)