Jean Segui, Élodie Boyer – Ligne B. Invitation au Havre

Book coverJean Segui, Élodie Boyer – Ligne B. Invitation au Havre
Book coverJean Segui, Élodie Boyer – Ligne B. Invitation au Havre
Book coverJean Segui, Élodie Boyer – Ligne B. Invitation au Havre
Book coverJean Segui, Élodie Boyer – Ligne B. Invitation au Havre

Ligne B is een roman waarin fictie en realiteit parallel op lijken te gaan. De fictie is van auteur Jean Segui die een verhaal vertelt over drie personages in Le Havre. Zijn hoofdstukken worden geopend door series straatfoto’s van Élodie Boyer, die het traject van tramlijn B in Le Havre volgen. Op de Franse titelpagina en op de uitgeslagen achterflap van het boek is dit parcours, alle vijftien haltes die gelijktijdig ook de hoofdstuktitels zijn, vanaf La Plage tot Caucriauville Pré Fleuri te volgen. Het ritme per hoofdstukopening van die aflopende foto’s vormt een subtiel zwart streepjespatroon op de gele boeksnede. De roman is buitengewoon mooi verzorgd: in zwart gedrukt met citroengeel als consequente steunkleur, gele kleur op snee, geel begin- en eindblad, gele typografie op omslag. Tussen de alinea’s staan soms minuscule simpele pentekeningen die het binnenwerk verlevendigen en waarschijnlijk ook betekenissen markeren.

 

Een klein kritiekpunt is dat het boek te stijf is, niet lekker openvalt. In de veelheid van romans viel dit boek echter op door zijn zorgvuldige aanpak, de aandacht voor detail, en het relevante en aantrekkelijke samengaan van tekst en beeld.

Jaar: 2014
Taal: Frans
Uitgever: Éditions Non Standard, Saint-Romain de Colbosc (F)
Grafisch ontwerper: Patrick Doan
Lithograaf: Lenoirschuring, Amstelveen
Drukker: Lenoirschuring, Amstelveen (foto's gedrukt in duotone zwart)
Binder: Patist, Den Dolder, J. Voetelink & Zoon, Haarlem
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 130 x 210 x 31
Omvang: 463 p.
Oplage: 750
Prijs: € 25
ISBN: 978 2 9542852 6 9
Lettertype en foundry: DTL Documenta, Benton Sans (Font Bureau)
Bindwijze: genaaid gebonden met steunomslag en op de rug gelijmd omslag met flappen, kleur op snee in drie verschillende tinten
Materiaal: 90 g. Munken Lynx Rough (binnenwerk), 240 g. Munken Polar (omslag)