Arno Nollen

Book coverArno Nollen
Book coverArno Nollen
Book coverArno Nollen
Book coverArno Nollen

Een vierkant gekartonneerd boekje herbergt een intrigerende beeldsequentie van de fotograaf Arno Nollen. Behalve zijn naam en een colofonnetje bevat het boekje geen tekst. Het is een relatiegeschenk van een advocatenkantoor. Prijs je gelukkig wanneer je daar op de mailinglist staat.

 

De zeer goed gekozen bindwijze is flatbook, een vorm van afwerking die voornamelijk wordt toegepast in kartonboekjes voor peuters. Door de eenzijdig bedrukte pagina’s naadloos op elkaar te plakken, loopt elke spread door in het hart. We zien beelden van een grootogige jonge vrouw. Door het boekje te bewegen lijkt het alsof de gezichtsuitdrukking van het model verandert. Op de voorzijde is een uitklapvel geplakt met daarin een beeld van de vrouw op groot formaat.

De jury vond het niveau van de technische uitvoering over de hele linie indrukwekkend hoog. En ook geraffineerd: op de plek van de open rug hebben de pagina’s een strook rode inkt meegekregen die meteen bij het vouwen gebroken is. Zo tooit het ruggetje zich met een ecru-rode tint. Bij het hoge niveau van uitvoering kan het niet anders of dit effect is opzettelijk. ‘Een klein kunstenaarsboekje.’

Jaar: 2014
Taal: Engels
Uitgever: Slangen Advocaten, Amsterdam
Grafisch ontwerper: Willy Claussen (ontwerp), robstolk, Amsterdam (opmaak)
Lithograaf: robstolk, Amsterdam
Drukker: robstolk, Amsterdam
Binder: Buchbinderei Burkhardt, Mönchaltorf (CH)
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 131 x 140 x 15
Omvang: 34 p.
Oplage: 270
Prijs: € niet in de handel
ISBN: geen
Lettertype en foundry: Helvetica
Bindwijze: flatbook met koudlijm, grijs vouwvel op platte geplakt, buitenzijde vouwvel gestempeld door Verhil Foliedruk, Amsterdam
Materiaal: 175 g. Mohawk Superfine Eggshell Ultrawhite (binnenwerk), 135 g. Colorplan Dark Grey (band, vouwvel bedrukt door Krijger Zeefdruk, Amsterdam)