Marta Kuzma – Big sign, little building

Book coverMarta Kuzma – Big sign, little building
Book coverMarta Kuzma – Big sign, little building
Book coverMarta Kuzma – Big sign, little building
Book coverMarta Kuzma – Big sign, little building

De jury voelt zich om allerlei redenen meteen aangetrokken tot dit boek: de verzameling West-Amerikaanse roadside-kunstwerken spreekt tot de verbeelding, evenals de reeksen Vegas-dia’s van de Amerikaanse architect Steven Izenour van het bureau Venturi, Scott Brown. Ook de afwisseling van projectteksten, uittreksels van lezingen en andere teksten in verschillende typografische oplossingen smaakt naar verder lezen en grasduinen. Het gekke is echter dat we niet geheel grip krijgen op de inhoud. Gaat het om de invloed van Learning from Las Vegas op hedendaagse kunst en architectuur? Gaat het om een neo-marxistische kritiek op de commercialisering van roadside-architectuur? Gaat het om de kunstenaarsblik op roadside beelden? De agenda van het boek wordt niet meteen duidelijk. 

Is die onduidelijkheid te wijten aan de redactionele beginvragen en inhoudelijke samenstelling, of aan de ontwerper? Uiteindelijk krijgt het boek toch het voordeel van de twijfel en is het opgenomen in de selectie omdat – ondanks onze vele vragen en opmerkingen – de nieuwsgierigheid naar de inhoud sterk overeind blijft. Ook de sympathie voor het documenterende ontwerp wordt er niet minder om. Geen selectie ‘zijns ondanks’; in dit geval is het samenstel van onderwerp, ontwerp en uitvoering kennelijk zo goed dat de lezer sterk intuïtief wordt geprikkeld om de inhoud verder te willen doorgronden.

 

Nog een laatste kritische opmerking voor de samenstellers: een spelfout in een van de kunstenaarsnamen op het omslag is dodelijk voor de verdere perceptie van de inhoud, en een goede corrector voor het binnenwerk zou geen luxe zijn geweest. 

 

Jaar: 2014
Taal: Engels
Eindredacteur: Antonio Cataldo
Uitgever: Office for Contemporary Art, Oslo (N), Walther König Books, London (GB)
Grafisch ontwerper: Hans Gremmen
Lithograaf: Lecturis, Eindhoven
Drukker: Lecturis, Eindhoven
Binder: Stronkhorst Boekbinders, Groningen
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 220 x 286 x 21
Omvang: 191 p.
Oplage: 1.000
Prijs: € 24,80
ISBN: 978 3 86335 504 3
Lettertype en foundry: Akzidenz Grotesk (Berthold Type Foundry), Plantin (Monotype)
Bindwijze: Zwitserse bindwijze, met afgelijmde rug omplakt met wit linnen, foliedruk op omslag, omslag voorzien van glanslaminaat
Materiaal: 150 g. Munken Lynx Rough 1.4 (binnenwerk), 300 g. Starline Greyback (omslag)