Anna Achmatova – Avond

Book coverAnna Achmatova – Avond
Book coverAnna Achmatova – Avond
Book coverAnna Achmatova – Avond
Book coverAnna Achmatova – Avond

Deze dichtbundel is van de bibliofiele uitgeverij Stichting De Roos en dat zet meteen de toon: van deze instelling mag je wel iets bijzonders verwachten. Het boek verschijnt niet in de handel, maar wordt in een oplage van 175 gedrukt en verstuurd naar een vastgesteld aantal leden van deze stichting, te weten precies 175 leden.

Deze uitgave is een door Hans Boland vertaalde heruitgave van de debuutbundel van de Russische dichteres Anna Achmatova, wier werk uitkwam in de bloeiperiode van de Russische poëzie, de zogeheten Zilveren Eeuw. Dit gegeven is een mooie valide reden om het geheel op een ietwat poederig aanvoelend zilveren metallic papier te drukken.

 

De gedichten zijn geraffineerd gezet in de Kazimir. Een geweldige keuze, omdat in dit lettertype het evenwicht tussen het Nederlands en het Russisch volledig gelijk is.

 

Mooi klassiek getypografeerd en vakkundig gebonden, met een minimaal uitstekende band en een blindpreeg op de achterkant. De inzet van uitgesproken drukkleuren als roze en blauw valt op. Je voelt aan alles dat de keuze van die kleuren niet zomaar uit de lucht is komen vallen, maar de precieze reden doet er niet toe. Door de combinatie van al die elementen is de dichtbundel misschien wel vrijelijk te associëren met een bepoederde Russische grande dame, starend over de glinsterende rivier, terwijl de schemer valt. Spannend!

 

Erg jammer dat het niet in de boekwinkel te koop is.

 

 

Bronzen medaille Schönste Bücher aus aller Welt, Leipzig 2018

Jaar: 2014
Taal: Russisch, Nederlands, vertaald door Hans Boland
Uitgever: Stichting De Roos, Utrecht
Grafisch ontwerper: Michaël Snitker, Amsterdam
Lithograaf: Lenoirschuring, Amsterdam (Marco Kokkelkoren)
Drukker: Lenoirschuring, Amsterdam (met blindpreeg op achterzijde omslag)
Binder: Van Waarden, Zaandam
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 150 x 240 x 11
Omvang: 128 p.
Oplage: 175
Prijs: € niet te koop
ISBN: geen
Lettertype en foundry: Kazimir Text (Type.Today)
Bindwijze: genaaid gebonden met rechte rug, dunne platten en minimale oversteek
Materiaal: 120 g. Curious Metallics 100% Recycled Ice Silver (Antalis), 120 g. Pop'Set Grey (Antalis) (binnenwerk), 135 g. Colorplan Candy Pink, 135 g. Colorplan Adriatic (Christiaan Janssen) (schutbladen), 120 g. Curious Metallics Lustre (Antalis) om 1,5 mm grijsbord (band)