Peter Terrin – Post mortem

Book coverPeter Terrin – Post mortem
Book coverPeter Terrin – Post mortem
Book coverPeter Terrin – Post mortem
Book coverPeter Terrin – Post mortem

Een boek dat veel discussie opriep. Er ontstonden al snel twee partijen in de jury: twee ware liefhebbers van de gedurfde vormgeving en uitvoering van dit boek, en twee juryleden die volhardden in hun opvatting dat ze het echt storend ontworpen vonden. En de betogen wisselden elkaar af.

Wat is er dan zo goed aan? Het is een boek dat je onmiddellijk oppakt in de boekwinkel, een ontwerp dat je bijblijft. De omslag intrigeert, met zijn ogenschijnlijk abstracte, vrolijke cirkels en ovalen die bij nadere beschouwing een teddybeer blijken te vormen, de cirkels en ovalen komen terug op andere plekken, ook binnen in het boek, maar daar wel puur abstract.

Een beetje vreemde, speelse typografie, waar in de koppen verschillende corpsen elkaar afwisselen, zowel op de omslag als in het binnenwerk. ‘Lelijk!’ wordt er midden in het betoog geroepen. ‘Nee, alleen anders, onverwacht en tegelijk goed leesbaar.’ ‘Rare paginacijfers, te groot.’ ‘Kom op! Prachtig!’

En dan laat het derde jurylid, die er aanvankelijk niet zo’n raad mee wist, zich overtuigen: ook dit boek hoort bij de Best Verzorgde Boeken van dit jaar.

Jaar: 2012
Taal: Nederlands
Uitgever: De Arbeiderspers, Utrecht/Amsterdam/Antwerpen
Grafisch ontwerper: Studio Ron van Roon
Drukker: Wilco, Amersfoort
Binder: Wilco, Amersfoort
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 135 x 215 x 24
Omvang: 287 p.
Oplage: 37.000
Prijs: € 19,95
ISBN: 978 90 295 8344 2
Lettertype en foundry: Modern, Bauer Bodoni, Shelly, American Typewriter
Bindwijze: garenloos gebrocheerd, koudlijm
Materiaal: 80 g. Munken Premium Cream 19.5 (binnenwerk), 240 g. Trucard 1 Gloss (omslag)