Karina Schaapman – Het muizenhuis. Sam & Julia in het theater

Book coverKarina Schaapman – Het muizenhuis. Sam & Julia in het theater
Book coverKarina Schaapman – Het muizenhuis. Sam & Julia in het theater
Book coverKarina Schaapman – Het muizenhuis. Sam & Julia in het theater
Book coverKarina Schaapman – Het muizenhuis. Sam & Julia in het theater

De avonturen van Sam en Julia, twee muizen die in een fantastische wereld wonen, waar kinderen én volwassenen zich in kunnen verliezen. Het kloeke formaat van het boek werkt vooral bij de grote overzichtspagina’s waar de muizen ongeveer op ware grootte te zien zijn en je uren kan turen naar deels de oude wereld van voddenboeren, maar vooral ook naar een eigentijdse miniatuurwereld waarin moslima’s, maar ook pamper- en Ikeadozen niet ontbreken.

De kwaliteit van dit boek zit hem vooral in het beeldmateriaal, in de foto’s van het werk van Karina Schaapman. Zij heeft alles ingezet om deze miniatuurwereld te realiseren, een stapel wasknijpers in de houtwerkplaats laat je even beseffen hoe klein het allemaal is.

Dit boek is deel twee van de serie. Mogen er meer volgen! Dit deel heet Sam & Julia in het theater, hoewel het over veel meer gaat. Middenin het boek zit een dubbel openslaande pagina, waarop je eerst het gesloten toneelgordijn ziet en na het openslaan de voorstelling, alsof je een drieluik opent.

Een kleine kanttekening: de typografie, met name die van de omslag. Eén jurylid vond die zo grof en lelijk dat hij het boek daarom niet als best verzorgd kon zien, maar de anderen vonden de typografie ruimschoots gecompenseerd door de andere kwaliteiten: het bijzondere karakter van het hele project, een goed gebonden en gedrukt boek, en ja, de typografie is misschien wat grof, maar zeker adequaat, al had ze op de omslag beter gekund.

Jaar: 2012
Taal: Nederlands
Uitgever: Rubinstein, Amsterdam
Grafisch ontwerper: Sonja van Hamel, Yolanda Huntelaar, fotografie door Eddo Hartmann
Lithograaf: Image Degree Zero (Michiel Hofmans), Amsterdam
Drukker: Proost, Turnhout (B)
Binder: Proost, Turnhout (B)
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 260 x 300 x 12
Omvang: 68 p.
Oplage: 30.000
Prijs: € 16,95
ISBN: 978 90 4761 298 8
Lettertype en foundry: Walbaum
Bindwijze: genaaid gebonden
Materiaal: 140 g. GalerieArt Naturel (binnenwerk), 135 g. houtvrij gesatineerd mc, mat gelamineerd, om 3 mm bord (band)