Gielijn Escher, Paul Mertz, Paul van Yperen

Frans Mettes affichevirtuoos

Book coverFrans Mettes affichevirtuoos
Book coverFrans Mettes affichevirtuoos
Book coverFrans Mettes affichevirtuoos
Book coverFrans Mettes affichevirtuoos

Weer zo’n heerlijk boek, waarover we het allemaal eens waren dat dit bij de eindselectie hoorde. Een bijzondere ode van de ene affichekunstenaar aan de andere.

Een prettig formaat, een harde kaft, prachtig gedrukt en gebonden, een goede aantrekkelijke omslag, verrassende schutbladen (voor- en achterin verschillend), een boek dat duidelijk met liefde ontworpen en gemaakt is. Goed, het materiaal spreekt ons natuurlijk ook allemaal aan, maar het is meer dan dat.

De opbouw van het boek is aangenaam: eerst het tekstdeel gecombineerd met de affiches in hun omgeving, in zwart-witfoto’s met kleine inzetten van de betreffende affiches in kleur, een mooie vondst.

En dan een deel met een affiche per pagina, waar affiches met een witte achtergrond in een zacht grijs gezet zijn, alles prachtig gelithografeerd en gedrukt, de affiches komen stuk voor stuk tot hun recht.

Erna volgt weer een tekstdeel met uitgebreide technische informatie, colofon en diverse indexen. En net nog even een silhouet van een kat en een muis op de laatste pagina, aandoenlijk!

Jaar: 2012
Taal: Nederlands
Uitgever: De Buitenkant, Amsterdam
Grafisch ontwerper: Gielijn Escher
Lithograaf: Zetterij Chang Chi Lan-Ying, Amsterdam (pagina-opmaak), Image Degree Zero (Michiel Hofmans), Amsterdam
Drukker: Lenoirschuring, Amstelveen (binnenwerk), Offsetdrukkerij Jan de Jong, Amsterdam (extra katern), Terts, Amsterdam (schutbladen en band)
Binder: Van Waarden, Zaandam
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 170 x 245 x 18
Omvang: 144 + 11 p.
Oplage: 500
Prijs: € 29,50
ISBN: 978 94 90913 29 8
Lettertype en foundry: TEFF Lexicon 1
Bindwijze: genaaid gebonden
Materiaal: 130 g. Lessebo Design 1.3 (binnenwerk), 100 g. Maxioffset (extra katern), 150 g. Lessebo Design 1.3 (schutbladen), 135 g. Condat mat (band)