Evol/Love

Book coverEvol/Love
Book coverEvol/Love
Book coverEvol/Love
Book coverEvol/Love

Dit is een geslaagd voorbeeld van experimentele grafische boekkunst, waarbij een archief van filmbeelden op verschillende manieren wordt onderzocht en zeer gelaagd in de vormgeving wordt ontleed. Het boek is onderdeel van een groter geheel, namelijk een billboardserie van de kunstenaars annex boekenmakers, maar staat prima op zichzelf.

Het concept is helder, bijna té illustratief, vormgegeven: de lay-out van de filmbeelden neemt de positie van een super 8-film aan, het thema liefde zorgt voor de roze kleur van het papier en het canvas omslag is een overduidelijke knipoog naar het filmdoek. O ja, de oplage is 666. De productie en materialisatie zijn heel erg goed gedaan. De roze druk op het zwarte omslag sluit qua toon knap aan op de zwarte druk op het roze papier. Er is gezocht naar een vorm tussen soft- en hardcover in, iets wat we vaker zagen terugkomen.

De list om alle filmstills in negatief te plaatsen zorgt niet alleen voor de trouvaille van de omkerende betekenis van de titel, het verschuift je perspectief als lezer en bladeraar. Versterkt door de Japanse bindwijze lijkt het alsof je van binnen uit het boek naar buiten kijkt. Dat is een mooie, misschien onbedoelde, bijkomstigheid die het fenomeen boek als object naar een andere dimensie brengt.

Editie: 2020
Verschijningsdatum: 2020
Auteur: Robin Waart
Taal: Engels
Kunstenaar: Robin Waart
Uitgever: Stichting Mei, Amstelveen
Verkrijgbaar via: Webshop
Grafisch ontwerper: Vilmantas Žumbys (Vilnius (LT))
Drukker: robstolk®, Amsterdam
Binder: Patist, Den Dolder
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 196 x 196 x 21
Omvang: 400
Oplage: 666
Prijs: € 35
ISBN: 9789082936292
Lettertype en foundry: Suisse Int’l (Swiss Typefaces)
Bindwijze: Garenloos gebrocheerd met Japans gevouwen pagina’s; verlijming in PUR; omslag met flappen
Papier binnenwerk (gramgewicht): 80 g. Rainbow® light pink KL54 (54), Papyrus
Materiaal omslag (gramgewicht): Buckram Premium 29009, L. van Heek Textiles
Technische bijzonderheden: Linnen omslag tweezijdig gezeefdrukt in PMS 706 (Saen Screen); binnenwerk eenzijdig gedrukt in CMYK. Druktechniek: HR-UV