Encampment, Wyoming

Selections from the Lora Webb Nichols Archive, 1899-1948

Book coverEncampment, Wyoming
Book coverEncampment, Wyoming
Book coverEncampment, Wyoming
Book coverEncampment, Wyoming

Wat een spectaculair in optima forma waterloos offset gedrukt boek is dit. De jury werd vrijwel unaniem omvergeblazen door dit boek, dat in al zijn eenvoud fotografie uitademt. Je ziet de vormgeving, maar die is tegelijkertijd zo goed, dat ze niet opvalt.

Er zijn stoere beslissingen genomen die afwijken van de traditionele opbouw van een boek over een historische fotocollectie – voorwoord, verklaring van de onderverdeling en eindigend met het materiaal. Dat is hier niet zo. Het geheel oogt klassiek, maar het omslag verraadt dat het een actueel ontworpen boek is: alleen de titel, geen auteursnaam. En doordat alle tekstuele toelichting en duiding achterin staan, kom je rechtstreeks de schatkamer binnen. Misschien zijn dat ingrepen waardoor je niet meteen het gevoel krijgt een boek in te duiken. Voor je het weet zit je in het Wyoming van begin twintigste eeuw. Overigens maakt de tekst achterin, die als poëtische referentie naar de zilverzouten in zilver op zwart is gedrukt, het lezen heel genietbaar.

Het boek voelt vrij stijf door de dikke platten van het stijlvolle linnen omslag en wellicht door het zware papier, dat wel het gevoel geeft alsof je het authentieke fotopapier in handen hebt. En dan te bedenken dat dit boek nog geen 1 procent van de oorspronkelijke collectie bevat. Het water loopt je in de mond.

Editie: 2020
Verschijningsdatum: november 2020
Auteur: Nancy F. Andersen, Nicole Jean Hill
Taal: Engels
Eindredacteur: Hans Gremmen; Mark Wicklund (editor-in-chief)
Beeldredacteur: Nicole Jean Hill, Hans Gremmen
Fotograaf: Lora Webb Nichols
Kunstenaar: Lora Webb Nichols
Uitgever: Fw:Books, Amsterdam
Verkrijgbaar via: Boekhandel, webshop
Grafisch ontwerper: Hans Gremmen (Amsterdam)
Lithograaf: Henk Tienkamp, Groningen
Drukker: Tienkamp, Groningen
Binder: Van Waarden, Zaandam
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 216 x 280 x 17
Omvang: 208
Oplage: 3000
Prijs: € 40
ISBN: 9789490119898
Lettertype en foundry: Trade Gothic (Linotype), New Century Schoolbook (Linotype)
Bindwijze: Genaaid gebonden linnen band met rechte rug, linnen geplakt om 2,5 mm grijsbord; verlijming in hotmelt
Papier binnenwerk (gramgewicht): 135 g. Symbol Tatami White, 120 g. Butterfly zwart (restpartij eigen magazijn), Fedrigoni
Papier schutbladen (gramgewicht): 120 g. Butterfly zwart (restpartij eigen magazijn)
Materiaal omslag (gramgewicht): Senator 74001, L. van Heek Textiles
Technische bijzonderheden: Symbol Tatami White gedrukt in duotone (zwart + een aan de pers gemengde kleur); foto’s voorzien van vernislaag; Butterfly zwart gedrukt in PMS 877; foto ingeplakt in gepreegde vorm op voor- en achterplat, foto in duotone gedrukt op 150 g. Symbol Tatami White (Fedrigoni); voorplat en rug voorzien van foliepreeg in zwart (KURZ Colorit 912, door Van Waarden). Druktechniek: waterloos offset met hoog gepigmenteerde inkten