Deze aantrekkelijke informele kunstenaarspublicatie is niet alleen een catalogus van het werk van Timo Demollin tijdens de tentoonstelling In the Presence of Absence in het Stedelijk Museum te Amsterdam, maar maakt ook integraal onderdeel uit van zijn werk. Zo verhouden oude prenten met aanzichten van de koloniale wereldtentoonstelling in 1883 zich met de huidige collectie van het Stedelijk via een tijdlijn in het fysieke gebouw anno nu en een ruimtelijke nabootsing van de locaties van de paviljoens destijds op dezelfde plek.
De uitgave ziet er in eerste instantie complex uit, maar heeft een heel eenvoudige structuur. Het verleden wordt inhoudelijk zichtbaar door een grafische vertaling van het thema: beeld en tekst zijn uit elkaar getrokken, de beeldpagina’s kregen een subtiele spooklaag van tekst in dekwit. Andersom kregen de tekstpagina’s een dergelijke laag in beeld. Door die overdruk worden letterlijk de geschiedenislagen over elkaar heen gelegd, een mooie grafische manier om te reflecteren op het onderwerp. Spannend is daarbij de bijzondere bindwijze, waarbij de katernen met historisch beeldmateriaal aan de bovenkant niet schoongesneden zijn.
Doordat de tekst zich nadrukkelijk in stroken manifesteert, is het lezen niet voor iedereen even aangenaam, maar daarbij beklemtonen we meteen: het is fantastisch gezet in de nimmer saaie Grotesque. Daarvan is ooit gezegd dat het een garantie voor een Best Verzorgd Boek is, maar dan moet je deze natuurlijk wel goed inzetten. Ondanks de ingreep met dekwit blijft de tekst leesbaar. Fijn dat het Amerikaans gevouwen omslag niet echt een stofomslag is, maar door de bindwijze Otabind® precies dat plezierige luchtige bladergevoel geeft, waardoor je ondanks de zware thematiek meteen zin hebt je in deze geschiedenis te verdiepen.