Touki

Voyage à Dakar

Book coverTouki
Book coverTouki
Book coverTouki
Book coverTouki

Bij wie er ooit is geweest scherpt het linnen omslagmateriaal in een flits herinneringen aan stoffige reizen door de woestijnvlaktes van Zuid-Marokko – een onderdeel van de reis waar dit fotoverslag over gaat. In ieder geval wat dat betreft is het uitstekend uitgezocht. Misschien zou dat in andere gevallen iets te anekdotisch overkomen, maar hier stemt het overeen. Gruizig, viezig, de wens om te douchen. Je ruikt de kamelen bijna.

Maar er was discussie in de jury. Daar waar de één niet helemaal overtuigd raakte van het beeldmateriaal en de kwaliteit daarvan, school voor de ander juist de persoonlijke kracht in de opgeblazen videostills, waardoor je de hele reis met de hoofdpersonen meebeleeft.

Er is heel veel aandacht gestoken in de vormgeving, wat het geheel op een hoger plan brengt. De beeldindex onderstreept het idee van een reisverslag en door in het gehele boek geen paginacijfers maar indexnummers te gebruiken, wordt dit gevoel versterkt. Door de volgelopen, of zeer gesatureerde, stills in de beeldindex wordt het allemaal nog een tandje rauwer. Ook hier geen overeenstemming bij de jury, maar de meerderheid besloot dat dit met opzet was gedaan: om te verhinderen dat een vluchtige blik op de index zou volstaan. Als je de reis écht wilt beleven, moet je er gewoon doorheen bladeren, uiteraard afgewisseld met enig gesnuffel aan het omslag.

Editie: 2020
Verschijningsdatum: december 2020
Auteur: Judith Quax
Taal: Engels, Frans
Vertaler: Mark Baker, Véronique Corcelle
Eindredacteur: Judith Quax; Marleen Slob (text editor)
Beeldredacteur: Judith Quax, Jenny Smets, René Put
Illustrator: Noah Saliou, Selle
Fotograaf: Judith Quax, Noah Saliou
Kunstenaar: Judith Quax; texts by Vamba Sherif, Christine Otten, Noah Saliou, Felwine Sarr
Uitgever: Lecturis, Eindhoven
Verkrijgbaar via: Boekhandel, webshop
Grafisch ontwerper: PutGootink (Amsterdam)
Lithograaf: Colour & Books (Sebastiaan Hanekroot), Apeldoorn
Drukker: Wilco Art Books, Amersfoort
Binder: Wilco Art Books, Amersfoort
Boekproducent: Fine Books (Jos Morree), Weesp
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 239 x 320 x 12
Omvang: 160
Oplage: 750
Prijs: € 40
ISBN: 9789462263963
Lettertype en foundry: New CG Accolade (URW Type Foundry)
Bindwijze: Genaaid gebrocheerd met flappen; verlijming in hotmelt
Papier binnenwerk (gramgewicht): 120 g. Arena® Ivory Rough , 70 g. UPM Sol Gloss, Fedrigoni, Igepa
Materiaal omslag (gramgewicht): Halflinnen Dark gecacheerd met 120 g. Arena® Ivory Rough, L. van Heek Textiels, Fedrigoni
Technische bijzonderheden: Beelden merendeels video stills die in lithografie bewerkt zijn op beeldresolutie en kleur, voorzien van een extra korrel; omslag gezeefdrukt in PMS 365 (Saen Screen); binnenwerk gedrukt in CMYK + PMS 365. Druktechniek: conventioneel offset