Blood

The poems and Archive of R. Broby Johansen by Line-Gry Hørup

Book coverBlood
Book coverBlood
Book coverBlood
Book coverBlood

Het getextureerde semi-stofomslag van dit lekker soepel aanvoelende boek is een alliteratie op de oorspronkelijke, in 1922 verschenen – en destijds zeer omstreden – Deense debuutbundel Blod van de schrijver en activist Rud. Broby. Maar er kunnen meer overwegingen aan de keuze van het omslagmateriaal ten grondslag liggen: Broby’s communistische verleden of het feit dat de als huid aanvoelende textuur vrijelijk associeert met de titel Bloed. Dat is spannend, zeker in combinatie met de gortdroge archiefgroene kartonnen platten waar het stofomslag zich omheen plooit.

Het boek bevat niet alleen een – nog nooit eerder verschenen – Engelse vertaling van Broby’s gedichten, maar ook een compromisloos beeldverslag van het net ontsloten archief van de schrijver.

Het half doorschijnende papier trekt je door het boek heen. De typografische beeldtaal, vrijwel alles staat in kapitalen, oogt stilistisch fris en modern, maar komt direct van de originele dichtbundel van een eeuw geleden. Dit gegeven is radicaal doorgezet in het zetwerk van de vertaling, als ware het een pastiche. Vervolgens staat in het archiefdeel de tekst zonder franje exact op die plek op de pagina’s waar ze duiding moeten geven. De typografie wordt daardoor beeld en dat vormt een mooie afwisseling met dit genre van kundig gefotografeerde archieven, die we de afgelopen jaren wel vaker voorbij zagen komen.

Het boek als archief overtuigde niet iedereen, maar het grote gebaar, de selectie en afwisseling van het beeld is zo rigoureus aangepakt dat het boek echt als een ervaring boven soortgelijke uitgaven uitstijgt. Daarbij is de tactiliteit dé toegevoegde waarde van dit boek. Dit soort uitgaven wint het in alles van digitale media.

Editie: 2020
Verschijningsdatum: 2020
Auteur: Line-Gry Hørup
Taal: Engels, Dansk
Vertaler: Line-Gry Hørup
Eindredacteur: Philip Baber
Beeldredacteur: Line-Gry Hørup
Fotograaf: Johannes Schwartz
Kunstenaar: Rudolf Broby-Johansen
Uitgever: Kunstverein Publishing, Amsterdam
Verkrijgbaar via: Webshop
Grafisch ontwerper: Line-Gry Hørup (Amsterdam)
Lithograaf: RaddraaierSSP, Amsterdam
Drukker: RaddraaierSSP, Amsterdam
Binder: Patist, Den Dolder
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 196 x 255 x 17
Omvang: 432
Oplage: 400
Prijs: € 50
ISBN: 9789490629243
Lettertype en foundry: Shree Devanagari 714 (Linotype)
Bindwijze: Genaaid gebonden met aan voor- en achterzijde meegenaaid vier pagina’s tellend omslag; transparant afgelijmde rug waarop stofomslag gelijmd is; verlijming in hotmelt
Papier binnenwerk (gramgewicht): 80 g. LabelSet, 90 g. Munken Lynx Rough, Papyrus, Antalis
Materiaal omslag (gramgewicht): 300 g. Munken Lynx Rough, Antalis
Materiaal stofomslag (gramgewicht): Balacron covers Spectrum Naxos Signal 21002, Balacron International
Technische bijzonderheden: Stofomslag met zeefdruk in wit (Spant Zeefdruk); binnenwerk deels in CMYK, deels in zwart gedrukt. Druktechniek: conventioneel offset