Tobias Bijl – Lost takes

Book coverTobias Bijl – Lost takes
Book coverTobias Bijl – Lost takes
Book coverTobias Bijl – Lost takes
Book coverTobias Bijl – Lost takes

Wederom kiezen we een studentenproject over dit buitengewoon zware onderwerp; twee jaar geleden behoorde ook al een publicatie over de val van Srebrenica tot de selectie. Maar daarmee houdt dan ook elke vergelijking op.

Dit documentaire boekje is het eindexamenwerk van een fotografiestudent die het in eigen beheer heeft uitgegeven. Het is een eenvoudig doch charmant cahier en we vonden oprecht dat de visie, de wijze waarop het boek tot stand is gekomen én de opvallende uitvoering beloond mochten worden.

Het geheel is mooi gedrukt en gelithografeerd. Gebonden met linnen rug met functionele uitklappers en losse ingevoegde documenten. De kleur van het omslag is blauw als een UNIFIL-baret en beplakt met een afgescheurde foto die elk exemplaar uniek maakt.

 

De uitgave leidde tot de nodige discussie of het ook in de uitvoering wel een Bést Verzorgd Boek was, maar het onderzoekende en experimentele karakter van een studentenproject in combinatie met een professionele productie zorgde uiteindelijk voor een positieve uitslag.

 

Ook prikkelde dit boekje ons inhoudelijk om na te denken over wat nu precies realiteit en wat fictie was in dit menselijke drama. Het aansprekende fotografische beeld is wat ons betreft al van een goed niveau, maar daarnaast is deze bijzondere manier om in eigen beheer een dergelijke productie tot stand te laten komen al voldoende om cum laude op de Fotoacademie Amsterdam af te studeren. Spijtig dat de bijbehorende website niet (meer) werkt.

Jaar: 2017
Taal: Engels
Uitgever: Tobias Bijl, Rotterdam
Grafisch ontwerper: Studio Asja Keeman, Poeldijk
Lithograaf: KOLORworkx, Amsterdam (Marco Kokkelkoren)
Drukker: Mart.Spruijt / Muller Visual, Mijdrecht, print management by FINE BOOKS, Weesp (Jos Morree)
Binder: Patist, Den Dolder (covers rendered unique by the application of a sticker which is then partially removed by hand)
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 170 x 240 x 9
Omvang: 96 p.
Oplage: 200
Prijs: € 40
ISBN: 978 90 827031 0 8
Lettertype en foundry: Aperçu Pro (Colophon Foundry), Lava (Typotheque)
Bindwijze: genaaid gebrocheerd met meegenaaid vier pagina's tellend voor- en achterplat, de rug omplakt met een linnen kapje
Materiaal: 120 g. Munken Polar Rough (Antalis), 115 g. Cocoon Silk (Antalis) (binnenwerk), 240 g. Gmund Colors Matt nr. 34 (Gmund), Halflinnen Dark (Van Heek Textiles)(omslag)