Claudy Jongstra

Book coverClaudy Jongstra
Book coverClaudy Jongstra
Book coverClaudy Jongstra
Book coverClaudy Jongstra

Deze drukwerktechnische vertolking van het werk van Claudy Jongstra zorgde voor een bijzondere discussie in de jury. Een tikkeltje verhit, maar niet verdeeld. Het voornaamste vraagstuk was in hoeverre aan het stoffelijke en ambachtelijke werk van de wereldberoemde textielkunstenares met dit boek recht wordt gedaan. Wordt haar oeuvre compleet overgenomen door een te onverbiddelijk doorgevoerd grafisch systeem, of was haar werk juist slim vertaald naar materiaal en technieken waarmee je boeken maakt? We denken toch dat laatste. Want met het omslaan van de dubbele pagina’s ‘twijn’ je het papier met bijna hetzelfde gevoel als dat je dat met schapenwollen draden doet. Het gebruikte kleurenspectrum (indigo, chamomile, madder en indigo) is in samenwerking met de drukker ontwikkeld en doet je onverwijld denken aan Jongstra’s eigen ververij waar ze zelf organische (en biologisch afbreekbare) kleurstoffen maakt. Bij het bladeren word je je enorm bewust van het hele productieproces van wol.

Een spannend, rigide boek om te koesteren en af en toe uit een la te halen. Het is namelijk wel de vraag of dit boek een boekenkast of veel bladeren overleeft. Het gezeefdrukte plastic hoesje met de veel te botte plakrand was namelijk al direct bij het openmaken gesneuveld.

 

 

Eervolle vermelding Schönste Bücher aus aller Welt, Leipzig 2018

Jaar: 2017
Auteur: Marietta de Vries, Suzanna de Sitter (ed.)
Taal: Engels, vertaald door Beth O'Brien
Eindredacteur: Christine Gardner
Uitgever: nai010 uitgevers, Rotterdam
Grafisch ontwerper: Irma Boom Office, Amsterdam (Irma Boom, Tariq Heijboer), fotografie door Studio Claudy Jongstra
Drukker: Tienkamp, Groningen (eenzijdig full colour gedrukt met speciaal gemengde biologische inkten), Krijger Zeefdruk, Amsterdam (zwarte zeefdruk op plastic hoes)
Binder: Tienkamp, Groningen
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 250 x 350 x 13
Omvang: 180 p.
Oplage: 3.500
Prijs: € 49,95
ISBN: 978 94 6208 360 8
Lettertype en foundry: Neuzeit S (Linotype)
Bindwijze: self-cover, gevouwen, ingestoken en geniet, sneezijde niet schoongesneden
Materiaal: 60 g. Opakal (Igepa)