Navid Nuur. Funnelflux

Book coverNavid Nuur. Funnelflux
Book coverNavid Nuur. Funnelflux
Book coverNavid Nuur. Funnelflux
Book coverNavid Nuur. Funnelflux

Dit boek is een catalogus van de tentoonstelling FUNNELFLUX van de Iraanse kunstenaar Navid Nuur. Het plaatst zich in een zeer opvallende tendens die de jury dit jaar waarnam: een zeer vlot vervaardigde representatie van een expositie, die tijdens de tentoonstelling het licht ziet en niet van tevoren gemaakt kon worden, aangezien de kunstenaar werken exposeert die voor de specifieke locatie zijn gemaakt. We vinden dit een interessante ontwikkeling, niet alleen omdat locatie, kunstenaar, ontwerper, drukker en binder veel sneller dan normaal met elkaar moeten schakelen, maar ook omdat het maakt dat je thuis in je luie stoel de intrigerende expositie kunt herbeleven. En met behulp van het extra ingevoegde vloerplan is de tentoonstelling meteen ook gedocumenteerd.

 

Door die snelheid waarmee het boek is gemaakt, vergeven we het gemis van een goede redacteur die de hoerenjongen eruit had gehaald én het feit dat het je – door het ontbreken van een titel – niet bepaald makkelijk wordt gemaakt om het boek ‘binnen te komen’. Het is een onvervalst beeldboek. Resoluut en misschien wat bot, maar zeker geen invuloefening.

 

De thematiek van Navid Nuurs speelse werk behandelt de interval, de zogenaamde tussenmomenten (‘interimodules’). De in het boek opgenomen tekst is door hemzelf op speelse en toegankelijke wijze geschreven en verschaft een mooie toegang tot zijn associatieve gedachtewereld. Door de sterke beeldredactie reis je met de kunstenaar mee door zijn expositie en worden er en passant ook enkele ter zake doende – wit ingekaderde – losse werken meegenomen. Zo zet het boek de thematiek van de expositie extra kracht bij. Funnelflux is een boek als de kunstenaar zelf: beide openbaren zich pas echt als je er goed de tijd voor neemt. En dat is knap.

Jaar: 2017
Auteur: Navid Nuur
Taal: Nederlands, Engels
Uitgever: ROMA Publications, Amsterdam
Grafisch ontwerper: Roger Willems, Amsterdam, fotografie door We Document Art, Antwerpen (BE), illustraties door Navid Nuur en Studio Jurgen Maelfeyt
Lithograaf: KOLORworkx, Amsterdam (Marco Kokkelkoren)
Drukker: NPN Drukkers, Breda, KuiperDonse, Utrecht (zeefdruk in wit op het stofomslag), begeleid door FINE BOOKS, Weesp (Jos Morree)
Binder: Hexspoor, Boxtel
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 215 x 296 x 11
Omvang: 116 p.
Oplage: 1.000
Prijs: € 25
ISBN: 978 94 92811 06 6
Lettertype en foundry: Junka (Jung-Lee Type Foundry)
Bindwijze: garenloos Otastar, het binnenwerk Japans gevouwen
Materiaal: 90 g. Arctic Volume White (Antalis) (binnenwerk), 200 g. Munken Lynx (Antalis) (omslag), 130 g. Napura Canvas NAC8015 Beige (Winter&Company) (stofomslag)