Karel Martens. Couleurs sur la plage

Book coverKarel Martens. Couleurs sur la plage
Book coverKarel Martens. Couleurs sur la plage
Book coverKarel Martens. Couleurs sur la plage
Book coverKarel Martens. Couleurs sur la plage

In de selectie vinden we niet alleen een viering van het boek, maar ook een viering van kleur zoals eigenlijk al direct bij het omslag duidelijk wordt.

Dit charmante en zorgvuldig gecomponeerde boek doet verslag van de totstandkoming van het kunstwerk Colours on the Beach van Karel Martens in de badplaats Le Havre. Het boek combineert historische beelden met een door hem bedacht kleurensysteem. Met cryptologische omzettingstechnieken bedacht hij een algoritme dat leidde tot een kleurencompositie die hij toepaste op cabines op het strand. Het stofomslag maakt inzichtelijk dat de verborgen boodschap, die als basis voor deze encryptie diende, in feite de letterlijke tekst van het oprichtingsdecreet van deze havenstad betreft. Het ontwerp is van een praktische schoonheid.

Colours on the Beach is gedrukt in een conventioneel, maar heel fijn raster, waardoor de gerasterde ansichtkaarten geen moiré vertonen. Het had misschien beter per 8 dan per 16 pagina’s gevouwen kunnen worden om zo overlopers te voorkomen: in de doorlopers van een katernsprong sluiten de pagina’s in het hart van het boek niet mooi aan. Wellicht ligt dit aan de dikte van het papier. Het boek ligt daarentegen wel weer prachtig open door de open rug. De fotografie bevat een grijze zweem die je normaliter met behulp van wat extra lithografische aandacht misschien zou willen voorkomen, maar die tegelijkertijd een mooie vertaling is van de grijzigheid van het strand in de Normandische kustplaats.

 

Het omslag is doorgedrukt, versneden tot verticale stroken en los bijgevoegd als bladwijzer. Dat hoeft niet, maar is wel zo vrolijk.

 

 

Jaar: 2017
Auteur: Karel Martens, Élodie Boyer (ed.)
Taal: Frans, Engels, vertaald door Nigel Forrest
Eindredacteur: Élodie Boyer
Uitgever: Éditions Non Standard, Parijs/Le Havre (FR)
Grafisch ontwerper: Karel Martens, Amsterdam, Aagje Martens, Arnhem, fotografie door Élodie Boyer, Michiel De Cleene, illustraties door Karel Martens, Stefan Balev
Lithograaf: Lenoirschuring, Amsterdam
Drukker: Lenoirschuring, Amsterdam
Binder: Hexspoor, Boxtel
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 170 x 240 x 15
Omvang: 184 p.
Oplage: 2.500
Prijs: € 33
ISBN: 979 10 96939 00 8
Lettertype en foundry: Jungka (Jung-Lee Type Foundry), Courier (Monotype)
Bindwijze: genaaid gebrocheerd met meegenaaid vier pagina's tellend voor- en achterplat, rug afgelijmd, stofomslag
Materiaal: 115 g. Munken Print White 1.50 (Antalis) (binnenwerk), 300 g. Munken Print White 1.50 (Antalis) (omslag), 115 g. Munken Print White 1.50 (Antalis) (stofomslag)