Stephan Keppel

Stephan Keppel – Flat finish

Book coverStephan Keppel – Flat finish
Book coverStephan Keppel – Flat finish
Book coverStephan Keppel – Flat finish
Book coverStephan Keppel – Flat finish

Als je pas op de titelpagina ziet dat dit boek over een immer populair onderwerp als New York gaat, dan geef je toch een onverschrokken statement af. Maar dit is dan ook geen traditioneel boek over deze stad. Het is Keppels eigen versie van de stad, gedemonteerd, hertekend en heropgebouwd.

En dit boek geeft zich niet zomaar prijs: geen verklaring vooraf in de vorm van een introductie of flaptekst, je moet zelf op ontdekkingstocht. Dankzij de goede ogen van de fotograaf én de beeldredactie van de ontwerper lukt dat, zelfs als je het tussen fotografisch en grafisch in bewegende werk van de fotograaf Stephan Keppel niet kent. Fotograaf en ontwerper laten je opnieuw en op een niet bepaald geijkte manier naar deze overbekende stad kijken. Door een intrigerende verzameling structuren, patronen en texturen word je de rafelranden van New York gewaar. Zelfs het omslag – met een opkomende preeg – is de driedimensionale representatie hiervan.

 

 

Het hele scala aan zwart-witfotografie wordt ingezet en geraffineerd gecombineerd met rasterpagina’s uit oude Letrasetgidsen. De sporadisch ingezette kleurkaterntjes (met fluorescerende inkten gedrukt) en pagina’s van eenzijdig metallic papier zorgen voor een subtiele gelaagdheid. Geen mens te zien. Misschien een moeilijk boek in het begin, maar uiteindelijk een Gesammtkunstwerk. Net als de stad, dendert het beeld maar door.

Jaar: 2017
Taal: Engels
Uitgever: Fw:Books, Amsterdam
Grafisch ontwerper: Hans Gremmen, Amsterdam
Drukker: Wilco Art Books, Amersfoort (deels gedrukt met fluorescerende inkten)
Binder: Hexspoor, Boxtel
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 210 x 297 x 27
Omvang: 416 p.
Oplage: 1.000
Prijs: € 40
ISBN: 978 94 90119 55 3
Lettertype en foundry: Helvetica (Linotype)
Bindwijze: genaaid Otabind met flap aan de voorzijde
Materiaal: 120 g. Amber Graphic (Antalis), 100 g. Satimat Green (Antalis) (binnenwerk), 300 g. Chromolux 700 (Antalis) (omslag, bedrukt met matzwarte inkt; voorzijde met opliggende blindpreeg, achterzijde en rug met Kurz Alufin Satin Gloss zilverfolie)