Alma Mathijsen – Vergeet de meisjes

Book coverAlma Mathijsen – Vergeet de meisjes
Book coverAlma Mathijsen – Vergeet de meisjes
Book coverAlma Mathijsen – Vergeet de meisjes
Book coverAlma Mathijsen – Vergeet de meisjes

Elke romanschrijver verdient een dergelijk, van voor naar achter, van links naar rechts, van onder tot boven, overwogen, goed doordacht – en daardoor beslist niet saai – boek. Weliswaar in de verkoopcatalogus gepresenteerd als een luxe paperback is dit boek gebonden op de meest goedkope wijze: garenloos, zonder platril, maar het valt prima open en ligt lekker in de hand. Daarbij is het een zeldzaam geval van een leesboek waarbij het binnenwerk goed op de buitenkant is afgestemd. Het verleidelijke typografische omslag – op het vriendschapskettinkje met miniem knikje na – kent geraffineerde details die met een knipoog naar de extreem sobere covers van de Franse uitgever Gallimard verwijzen. De Caslon van de vrouwelijke letterontwerper Carol Twombly is een juist gekozen broodletter.

Een mysterieuze foto loopt van de binnenkant omslag door op de snee en versterkt de lust aan het verhaal te beginnen, al is dat alleen maar om te kunnen achterhalen wat er nu precies op de foto te zien is. Helaas wordt dat ook niet helemaal duidelijk ná lezing van de roman. Spoiler alert: bij navraag bleken het twee in elkaar geknede kleisoorten te zijn, wat de verwevenheid van de vrouwen voorstelt.

 

De uitgeverij De Bezige Bij heeft speciaal voor dit boek een prijsvraag uitgezet onder studenten van de Rietveld Academie. Dit resulteerde in een totaalconcept waarin ontwerp en boekverzorging goed gecombineerd werden. Jammer dat dit niet het geval was bij de herdruk. We hopen dat de initiële aanpak navolging gaat krijgen bij andere (roman)uitgaven. En dat hoeft niet per se in de vorm van een prijsvraag aan studenten van een kunstacademie, want we zijn ervan overtuigd dat heel veel grafisch ontwerpers een dergelijke briefing prima aankunnen.

 

Jaar: 2017
Auteur: Alma Mathijsen
Taal: Nederlands
Eindredacteur: Suzanne Holtzer
Uitgever: De Bezige Bij, Amsterdam
Grafisch ontwerper: Elina Birkehag, Elisabeth Rafstedt, Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam (omslag), Aard Bakker, Amsterdam (binnenwerk)
Drukker: Bariet Ten Brink, Meppel, sneezijde bedrukt door Critis Prints and Shapes, Beernem (BE)
Binder: Bariet Ten Brink, Meppel
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 135 x 215 x 16
Omvang: 224 p.
Oplage: 3.000
Prijs: € 19,99
ISBN: 978 90 234 9940 4
Lettertype en foundry: Caslon (Adobe)
Bindwijze: garenloos gebrocheerd
Materiaal: 80 g. houtvrij Schleipen Werckdruck blaulichweiß 2.0 (Cordier Spezialpapier) (binnenwerk), 260 g. Woodstock Giallo (Fedrigoni) (omslag)