Tirzo Martha. I wonder if they’ll laugh when I’m dead

Book coverTirzo Martha. I wonder if they’ll laugh when I’m dead
Book coverTirzo Martha. I wonder if they’ll laugh when I’m dead
Book coverTirzo Martha. I wonder if they’ll laugh when I’m dead
Book coverTirzo Martha. I wonder if they’ll laugh when I’m dead

Een monografie van een kunstenaar met een ietwat wrange titel, die op het aansprekende omslag op conceptuele wijze wordt getypografeerd en zo een abstracte vertaling van het binnenwerk vormt. Hierin wordt op een inzoomende manier gekeken naar het werk van de Curaçaose Tirzo Martha, wiens oeuvre bestaat uit grote – en uit veel verschillende onderdelen gecomponeerde – installaties.

De lay-out van het boek weerspiegelt hoe je als bezoeker door een expositie heen loopt: eerst bekijk je het kunstwerk in zijn geheel om vervolgens van heel dichtbij, met je neus bijna op het kunstwerk gedrukt, de details te bekijken. Het onbedrukte witte papier loopt als een baan door de gehele publicatie met daarin de titels als tentoonstellingsbordjes bij het werk. Een Otastar-bindwijze had het boek overigens wel iets mooier laten openliggen.

 

De inzet van twee papiersoorten zorgt voor rust, de random ingevoegde tekstpagina’s zijn op het kostbare pakpapier Cairn Natural gedrukt en het beeld is – vrij ongebruikelijk – op het houthoudende mc My Sol gedrukt. Aangezien dit papier met de tijd gaat verkleuren kiezen de makers er overduidelijk voor om van dit boek meer dan een momentopname te maken. Hier is een grafisch concept ultiem doorgevoerd.

 

Jaar: 2017
Auteur: Rob Perrée (ed.)
Taal: Engels, vertaald door Jane Hall, Michael Meert
Uitgever: Jap Sam Books, Heijningen
Grafisch ontwerper: Mainstudio, Amsterdam (Edwin van Gelder, Patrick Sanders)
Lithograaf: Graphius, Gent (BE)
Drukker: Graphius, Gent (BE)
Binder: Graphius, Gent (BE)
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 165 x 230 x 17
Omvang: 304 p.
Oplage: 1.000
Prijs: € 29,50
ISBN: 978 94 90322 88 5
Lettertype en foundry: Agipo (RP Digital Type Foundry)
Bindwijze: genaaid gebrocheerd, stofomslag aan de rug geplakt
Materiaal: 90 g. Cairn Eco, Kraft (Christiaan Janssen), 90 g. UPM Sol Mat (Igepa) (binnenwerk), 325 g. Cairn Board, Natural Kraft (Christiaan Janssen) (omslag), 120 g. Cairn Eco, Natural White (Christiaan Janssen) (stofomslag)