Donald Weber – War sand

Book coverDonald Weber – War sand
Book coverDonald Weber – War sand
Book coverDonald Weber – War sand
Book coverDonald Weber – War sand

Unaniem was de jury in het selecteren van dit gelaagde, letterlijk van veel kanten aangevlogen en toch zeer beheerst vormgegeven boek. Hier is echt de tijd genomen: voor de prachtige fotografie van onder meer de Normandische kust, het microscopische onderzoek van de zandkorrels ter plaatse en voor het plaatsen van dit alles in een samenhangende historische context. Alle onderdelen krijgen een eigen papiersoort die ter zake doet. Er werd gekozen voor een passende Otastarbindwijze en een wat dun omslag waarin de blinddruk van de soldatenfiguurtjes iets pregnanter had gemogen, maar dat is echt een minor detail.

 

De aanleiding voor het grondidee van dit boek vormde een belangwekkende anekdote van de opa van de fotograaf Donald Weber, die in juni 1944 als Canadese soldaat in het geallieerde leger deelnam aan D-day. Dit verhaal belandde aan het eind van het boek, geïllustreerd met foto’s van aandoenlijke, met speelgoedsoldaatjes geënsceneerde tafereeltjes. Natuurlijk ontbreken een register en een plattegrond niet in dit zeer overwogen boek. Echt ieder detail moet zeker drie keer zijn doordacht, terwijl het boek toch levend en organisch is gebleven. Indrukwekkend.

 

Jaar: 2017
Auteur: Donald Weber
Taal: Engels
Uitgever: Polygon, Amsterdam
Grafisch ontwerper: Heijdens Karwei, Amsterdam (Teun van der Heijden)
Lithograaf: Colour & Books, Apeldoorn (Sebastiaan Hanekroot)
Drukker: Grafiplaza / MullerVisual, Mijdrecht, begeleid door FINE BOOKS, Weesp (Jos Morree)
Binder: Hexspoor, Boxtel
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 195 × 290 x 23
Omvang: 372 p.
Oplage: 700
Prijs: € 69
ISBN: 978 0 9959377 0 3
Lettertype en foundry: Px Grotesk (Optimo Type Foundry), Miller (Font Bureau)
Bindwijze: genaaid Otastar
Materiaal: 150 g. Magno Volume (Igepa), 90 g. Magno Gloss (Igepa), 70 g. Plano Plus (Papyrus), 80 g. RecyStar Color Hellrosa, Chamois (Papyrus), 120 g. Pop'Set Spring Green (Antalis), 140 g. Tintoretto Gesso (Fedrigoni) (binnenwerk), 300 g. Invercote G (Igepa) (omslag), 280 g. Kraftliner (Koninklijke Moorman Karton) (stofomslag met blindpreeg verzorgd door KuiperDonse, Utrecht)