Henk Wildschut – Ville de Calais

Book coverHenk Wildschut – Ville de Calais
Book coverHenk Wildschut – Ville de Calais
Book coverHenk Wildschut – Ville de Calais
Book coverHenk Wildschut – Ville de Calais

Een in eigen beheer uitgegeven, middels crowdfunding gefinancierd en daarbij in een niet bepaald geringe oplage gedrukt fotoboek. Je moet het maar durven. En alle benodigde specialisten zijn aanwezig: van een goede redacteur tot een uiterst zorgvuldige binder.

De rauwe, documentaire beelden van de ‘jungle van Calais’ trekken je onmiddellijk het boek in dat vertelt over de creatieve kracht van vluchtelingen om hun kamp om te bouwen tot bijna een echte stad. Eenmaal binnen in het boek blijkt het een meesterwerk in samenwerking. Van fotograaf en vormgever, maar ook met de binder. De verkorte pagina’s (omstekers) zijn namelijk heel moeilijk te binden zonder ‘moet’ in het papier te krijgen. Deze vellen zijn, behalve gedrukt op een lichter papier, al vóór het vouwen langs de verticale as schoongesneden, en pas na het vouwen en binden volgden de kop en staart. Het gevolg is een mooie onregelmatige afsnee en een subliem gebonden boek.

 

 

De fotografie zit dicht op de huid en geeft een enorme betrokkenheid bij het onderwerp weer. Het beeldverhaal is goed in balans met de typografie die subtiel van de onder- naar de bovenkant is opgebouwd. Eigenlijk precies zoals je dat ook met een gebouw in een stad doet. De elegante Plantin als letter in combinatie met de Century Schoolbook is een mooie keuze, net als het stofomslag van Wibalin dat een associatie met tentdoeken heeft.

 

De jury was unaniem over dit in alle details subliem en (bijna té) goed vormgegeven boek over een ontluisterend en aangrijpend actueel thema.

 

 

 

Jaar: 2017
Auteur: Henk Wildschut
Taal: Engels, vertaald door Vic Joseph
Eindredacteur: Robin Uleman, Joost van Beek, Vic Joseph
Uitgever: Henk Wildschut, Amsterdam
Grafisch ontwerper: Robin Uleman, Amsterdam
Lithograaf: Marc Gijzen beeldbewerking & digitale lithografie, Voorburg
Drukker: NPN Drukkers, Breda
Binder: Patist, Den Dolder
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 210 x 275 x 25
Omvang: 320 p.
Oplage: 1.400
Prijs: € 55
ISBN: 978 90 825885 0 7
Lettertype en foundry: Plantin Monotype (Linotype), Century Schoolbook Monospace (Linotype)
Bindwijze: genaaid gebrocheerd met meegenaaid vier pagina's tellend voor- en achterplat, sneekant niet schoongesneden
Materiaal: 120 g. en 100 g. Munken Lynx Rough (Antalis) (binnenwerk), 290 g. Muskat Brown (Igepa) (platten), Saphir 21766 (Van Heek Textiles) (rug), 120 g. Wibalin Buckram 500 White (Winter&Company) (stofomslag, Amerikaans gevouwen)