Lizan Freijsen – The living surface

Book coverLizan Freijsen – The living surface
Book coverLizan Freijsen – The living surface
Book coverLizan Freijsen – The living surface
Book coverLizan Freijsen – The living surface

De jury noteerde bij deze selectie: dit is er eentje uit de categorie ‘Bezeten Archieven’. Maar het fascinerende onderzoeksmateriaal (een vlekkenarchief) en het daaruit voortgekomen prachtige werk van de kunstenaar Lizan Freijsen zijn daarbij door een evenzo bezeten grafisch ontwerper onder handen genomen. Dit resulteert in een mooi ontworpen boek dat energie uitstraalt en op elk vlak volkomen recht doet aan het vlekkenarchief. Het stramien zorgt voor een goede balans in de ronduit spannende typografie, want in deze meertalige publicatie worden Engels, Frans en Nederlands, als ware het zelf getuft materiaal, door het boek heen gelust: het Engels van boven naar beneden, het Frans van onder naar boven en het Nederlands van links naar rechts. 

Afhankelijk van de taal draait de lezer het boek. En dat het fotomateriaal ondersteboven overeind blijft is vanzelfsprekend, maar om ook de tekst op deze manier te behandelen is inhoudelijk een kloppende oplossing. Enige discussie ontspon zich over de leesbaarheid van het Frans en Nederlands. Maar de teksten zijn niet te lang en de lezer van dit boek moet al een beetje fanatiek zijn.

 

Ook het naar de buitenkant gevouwen Amerikaanse omslag en de blinddruk op het ‘binnenomslag’ zijn heel speciaal. Werkelijk alles komt in dit boek bij elkaar; een schoolvoorbeeld van echte synergie tussen ontwerper en kunstenaar.

 

Jaar: 2017
Auteur: Hanneke Gelderblom, Ed van Hinte
Taal: Nederlands, Engels, Frans, vertaald door Art English, Michael Meert
Eindredacteur: Hanneke Gelderblom, Ed van Hinte
Uitgever: Jap Sam Books, Heijningen
Grafisch ontwerper: Studio Renate Boere, Den Haag
Lithograaf: Graphius, Gent (BE)
Drukker: Graphius, Gent (BE)
Binder: Graphius, Gent (BE)
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 232 x 300 x 18
Omvang: 248 p.
Oplage: 1.500
Prijs: € 28
ISBN: 978 94 90322 77 9
Lettertype en foundry: Akkurat (Lineto)
Bindwijze: genaaid gebrocheerd met Amerikaans gevouwen stofomslag
Materiaal: 120 g. Munken Lynx Rough (Antalis), 60 g. Opakal (Igepa), 135 g. Magno Volume (Igepa) (binnenwerk), 300 g. Munken Lynx Rough (Antalis) (omslag, met opliggende blindpreeg), 150 g. Munken Lynx Rough (Antalis) (stofomslag)