When Red Disappears

Book coverWhen Red Disappears
Book coverWhen Red Disappears
Book coverWhen Red Disappears
Book coverWhen Red Disappears

Ondanks enige kritiek op de typografie (‘afgeraffeld’) is dit boek een instant klassieker. Wie zou ooit kunnen denken dat de groengrijze wateren van Zeeland zo’n betoverende wereld van kleur en leven verbergen, die je met ongeloof het hoofd doet schudden. Toch, benadrukt fotograaf Elspeth Diederix in het boek, ‘wat je ziet is daadwerkelijk aanwezig’. Vanuit zwarter dan zwarte pagina’s, zwart op snee, een zwart omslag en zwarte schutbladen, doemen onderwaterbeelden op die doen denken aan de zeventiende-eeuwse praalstillevens van Pieter Claesz. of Floris van Dyck – alleen zijn de oesters, schelpen, sponzen en zeeanemonen hier levend en wel. ‘Nature vivante’ eerder dan ‘nature morte’. Voor de beleving van de verbazingwekkende kleurenpracht en bedwelmende sfeer van de foto’s is de keuze voor het diepe zwart rondom cruciaal – het máákt het boek, net als de keuze voor ‘enhanced cmyk’ om nog meer kleurkracht te bereiken. Het resultaat is, we schreven het al, een instant klassieker. Een boek dat op het voorplat al meteen ter zake komt: een onderwaterstilleven zoals je nooit eerder zag, opdoemend uit het zwart en in zwart gekaderd, zonder typografie. Zo volgen er vele, en behalve het beknopte essay en de documentatie achterin heeft het boek verder ook niets nodig. Bladeren en genieten, verbazen, verwonderen.

Editie: 2019
Verschijningsdatum: juni 2019
Auteur: Elspeth Diederix
Taal: Engels
Eindredacteur: Auteur: Philip Ball
Kunstenaar: Elspeth Diederix
Uitgever: Fw:Books, Amsterdam
Verkrijgbaar via: Webshop, boekhandel
Grafisch ontwerper: Hans Gremmen (Amsterdam)
Lithograaf: robstolk® (Alex Feenstra), Amsterdam
Drukker: robstolk®, Amsterdam
Binder: Patist, Den Dolder
Boekproducent: Frank van der Stok, Amsterdam
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 230 x 335 x 7
Omvang: 88
Oplage: 1.000
Prijs: € 35
ISBN: 978 94 90119 77 5
Lettertype en foundry: F Grotesk (RP Digital Type Foundry)
Bindwijze: Genaaid gebonden. Rug omplakt met linnen kapje (Brillianta® 4000 - Van Heek Textiles). Voor- en achterplat gecacheerd met 1,9 mm grijsbord (Koninklijke Moorman Karton). Hiertussen zit het ruglinnen opgesloten. Het eerste en laatste vel van het boekblok is tegen het grijsbord gelijmd en vormen zo de schutbladen. Gebonden met zwart garen in katernen van acht pagina’s.
Papier binnenwerk (gramgewicht): 120 g. Kamiko Shira
Papier schutbladen (gramgewicht): 120 g. Kamiko Shira, Cordier Spezialpapier
Materiaal omslag (gramgewicht): 120 g. Kamiko Shira geplakt over 1,9 mm grijsbord, Cordier Spezialpapier, Koninklijke Moorman Karton
Materiaal stofomslag (gramgewicht): 120 g. Kamiko Shira, Cordier Spezialpapier
Technische bijzonderheden: De zwarte pagina’s en randen rondom de foto’s zijn gedrukt met zwart en PMS 406. Het boek is voorzien van kleur-op-snede in zwart, gedrukt met ‘enhanced CMYK colours’ door Critis, Beernem (BE). Op het grijsbord zijn tekst en twee zwarte balken gezeefdrukt om kieren van het stofomslag te voorkomen, verzorgd door Spant Zeefdruk, Utrecht.
Prijzen: Eervolle vermelding Schönste Bücher aus aller Welt, Leipzig 2020