Rooted

Book coverRooted
Book coverRooted
Book coverRooted
Book coverRooted

Dit urgente boek van Henk Wildschut is zijn derde boek over vluchtelingen en migranten. Het gaat over de hoop, troost en waardigheid die vluchtelingen vinden door microtuintjes aan te leggen in de meestal troosteloze omgeving van hun tijdelijke verblijfplaatsen. Het toont het meesterschap dat Wildschut en ontwerper Robin Uleman hebben bereikt in fotografie, vorm en uitvoering. De beelden van planten en kleine stukjes afgeschermde aarde in de troosteloze context van een vluchtelingenkamp verbeelden het verlangen naar houvast en huiselijkheid in een onzekere wereld. De verbinding tussen de verschillende planten, plekken en situaties is op een heel effectieve manier gelegd doordat pagina’s in twee lengtes worden afgewisseld. Hierdoor werkt het beeld van een onderliggende pagina mee in de erboven liggende spread: een heel natuurlijk en overtuigend effect. Ditzelfde effect wordt op een heel andere manier bereikt in het omslag: dat is Amerikaans gevouwen, aan de bovenzijde naar binnen, aan de onderzijde naar buiten, waardoor ook hier een verbinding ontstaat tussen de foto’s aan beide kanten van het papier. Het meegenaaide omslag onder dit stofomslag – in Muskat Brown en zwart – biedt een aangenaam contrast en het grove raster dat is ingezet werkt bijna als een traliewerk. In vorm, concept en uitvoering een zeer gecontroleerd en zorgvuldig boek. De jury was unaniem.

Editie: 2019
Verschijningsdatum: juni 2019
Auteur: Henk Wildschut
Taal: Engels
Vertaler: Vic Joseph
Eindredacteur: Robin Uleman, Vic Joseph
Beeldredacteur: Robin Uleman, Henk Wildschut
Fotograaf: Henk Wildschut
Uitgever: Henk Wildschut, Amsterdam
Verkrijgbaar via: Boekhandel, webshop
Grafisch ontwerper: Robin Uleman (Amsterdam)
Lithograaf: Marc Gijzen, Voorburg
Drukker: NPN Drukkers, Breda
Binder: Patist, Den Dolder
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 190 x 255 x 12
Omvang: 152
Oplage: 750
Prijs: € 39
ISBN: 978 90 825885 1 4
Lettertype en foundry: New Century Schoolbook STD (Adobe)
Bindwijze: Genaaid gebrocheerd met meegenaaid vier pagina’s tellend omslag aan voor- en achterzijde, transparant afgelijmde rug en omgelegd stofomslag.
Papier binnenwerk (gramgewicht): 120 g. Munken Lynx Rough, Antalis
Materiaal omslag (gramgewicht): 290 g. Muskat Brown, Igepa
Materiaal stofomslag (gramgewicht): 120gsm Wibalin Buckram 500 White, Winter & Company
Technische bijzonderheden: Pagina’s zijn deels 16 mm korter aan de staart. Het boek is opgebouwd uit twee katerntypen van elk acht pagina’s, die verschillend zijn gevouwen en elkaar afwisselen, waardoor een gevarieerd ritme ontstaat tussen de normale en kortere pagina’s. De pagina’s zijn aan de kop gesneden en aan de sneezijde en de staart schoon verwerkt. Er is gedrukt in CMYK met PMS Green. Amerikaans stofomslag is aan de kop naar binnen gevouwen, en aan de staart naar buiten gevouwen. Het meegenaaid vier pagina’s tellend omslag is bedrukt in zwart met daarover twee keer dekwit.