Bryophetes and Lichens of Letterewe

Book coverBryophetes and Lichens of Letterewe
Book coverBryophetes and Lichens of Letterewe
Book coverBryophetes and Lichens of Letterewe
Book coverBryophetes and Lichens of Letterewe

Letterewe is een Schots landgoed van veertigduizend hectare dat ondernemer Paul Fentener van Vlissingen in 1977 verwierf. Naar de unieke flora en fauna – vooral de hertenpopulatie – werd uitgebreid onderzoek gedaan, en dit boek is alweer het derde document daarvan. Het gaat over de mossen en korstmossen van dit natste stukje van de Britse eilanden. De langjarige verbinding van Irma Boom met de familie Van Vlissingen – met het legendarische SHV boek uit 1996 als bekendste voorbeeld – maakte de keuze voor een ontwerper gemakkelijk, en Boom liet de kans niet ontglippen om zich met alle ‘boekige’ middelen tot het onderwerp te verhouden. Een voor de hand liggende verwijzing is de aan één kant ruw geschaafde snijzijde van het boekblok, waar de aflopende beelden van de illustratiesecties groene strepen vormen: de fluwelige touch voelt overtuigend mossig aan. Ook de lichtheid van het toch wel forse boekblok voedt dat gevoel.

De stevige typografie met weinig wit heeft een golvende kantlijn die niet alleen de wolkende mosbedden imiteert maar ook het golvende Schotse landschap. In de tekst zijn de verwijzingen naar specifieke plekken of planten in de beeldsecties met groen en een paginaverwijzing gemarkeerd; niet alleen een typografische verrijking, maar ook een mooie handreiking aan de lezer, die vanuit de beeldsecties ook weer vriendelijk terugverwezen wordt naar de corresponderende tekstpassages. Maar de meest opmerkelijke ingreep betreft de beelden zelf: om de wolligheid van de mossen en de ruigte van de Schotse omstandigheden recht te doen zouden de beelden in risoprint worden weergegeven. Toen dat op het gekozen papier ondoenlijk bleek, werd voor een vergelijkbaar effect in offset een ultragrof raster gekozen. Hierdoor ontstond een heel specifieke beeldkwaliteit en eenheid in het boek, waarbij de kleur in de beelden mooi de lichtgevende zweem laat zien die mossen kunnen hebben. De elegante dunne platten en minimale oversteek kennen we als een handtekening van binderij Van Waarden, en ze geven het boek het bekende blokkige uiterlijk. Geen typografie op voor- en achterplat. In alles behalve de geur een mossig boek. En dat is een compliment!

Editie: 2019
Verschijningsdatum: oktober 2019
Auteur: Oliver Moore
Taal: Engels
Eindredacteur: Oliver Moore
Beeldredacteur: Irma Boom Office
Fotograaf: Oliver Moore
Uitgever: Letterewe Estate, Achnasheen (GBR)
Verkrijgbaar via: Uitgever
Grafisch ontwerper: Irma Boom Office (Irma Boom, Eva van Bemmelen) (Amsterdam)
Lithograaf: Zwaan Lenoir, Wormerveer
Drukker: Zwaan Lenoir, Wormerveer
Binder: Boekbinderij Van Waarden, Zaandam
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 170 x 220 x 35
Omvang: 344
Oplage: 300
ISBN: 978 90 824953 1 7
Lettertype en foundry: Plantin Pro (Monotype), Times (Linotype), Arial (Monotype)
Bindwijze: Genaaid gebonden papieren band met rechte rug en minimale oversteek
Papier binnenwerk (gramgewicht): 100 g. EOS 2.0, Igepa
Papier schutbladen (gramgewicht): 185 g. Sirio Black/Black, Fedrigoni
Materiaal omslag (gramgewicht): 120 g. Wibalin® Natural 500 White geplakt om 1,5 mm grijsbord, Winter & Company
Technische bijzonderheden: Beelden zijn gedrukt in een heel grof raster, 65 lpi (ongeveer raster 26). De tekst is aan de rugzijde gezet in organische vormen als referentie naar de grillige vormen van het mos. De sneezijde heeft een speciale bewerking ondergaan, waardoor deze bijna zo zacht aanvoelt als mos. Er zijn twee omslagvarianten.