Reinoud Oudshoorn

A Selection of Works

Book coverReinoud Oudshoorn
Book coverReinoud Oudshoorn
Book coverReinoud Oudshoorn

De werken van Reinoud Oudshoorn bestaan uit eenvoudige, beheerste vormen in een beperkt aantal materialen – voornamelijk ijzer, matglas en hout – die een contemplatieve sfeer oproepen. Veel werken spelen met het gegeven van de perspectivische illusie en de suggestie van ruimte die daarmee gegeven kan worden. Daarmee wordt de ruimte in en om de beelden deel van het werk. In het boek vertaalt zich deze balans tussen beeld en ruimte in een heel zorgvuldige plaatsing van de beelden op de pagina, waardoor de witruimtes onderdeel worden van de representaties van de werken. De extreme terughoudendheid in de materialen waarmee de werken zijn gemaakt wordt weerspiegeld in een heel strak geregisseerd, minimaal gebruik van kleur in het boek, zoals bij de verschillend maar steeds licht getinte pagina’s waarop de essays in zilveren inkt zijn gedrukt en steeds goed leesbaar blijven. Vanzelfsprekend bij deze houding zijn de fotografie, lithografie en druk met heel veel zorg en precisie uitgevoerd. Ook het verschil tussen het gestreken papier van de beeldsecties en het ongestreken papier dat bij het tekeningendeel is ingezet, voelt logisch, natuurlijk en subtiel. Het zilvergrijze bindgaren sluit mooi aan bij de zilveren inkt, die ook op de zwarte pagina’s voor en achter in het boek is ingezet bij een uitgebreide index en het colofon – volgens sommigen in de jury iets te ver doorgevoerd waardoor het ’t concept hier en daar in de weg zit. Maar met het in gemengd zilver en skeletzwart gedrukte en geblindpreegde omslag is een voorbeeldig boek ontstaan dat in inhoud, vorm en houding het werk van Oudshoorn recht doet.

Editie: 2019
Verschijningsdatum: mei 2019
Auteur: Patrick Heide, Won-seok Koh
Taal: Engels
Vertaler: Jessie Gordon
Eindredacteur: Jessie Gordon, Rob van den Nieuwenhuizen
Beeldredacteur: Reinoud Oudshoorn, Rob van den Nieuwenhuizen
Fotograaf: Peter Cox, Tom Elst, Tom Haartsen, Thomas Lenden, Rob van Uchellen
Kunstenaar: Reinoud Oudshoorn
Uitgever: Reinoud Oudshoorn, Amsterdam
Verkrijgbaar via: Boekhandel, webshop
Grafisch ontwerper: DRAWSWORDS (Rob van den Nieuwenhuizen) (Amsterdam)
Lithograaf: Marco Kokkelkoren, Amsterdam
Drukker: Zwaan Lenoir, Grafiplaza, Amsterdam, Mijdrecht
Binder: Van Waarden, Zaandam
Boekproducent: Fine Books (Jos Morree), Weesp
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 230 x 310 x 16
Omvang: 128
Oplage: 1.000
Prijs: € 45
ISBN: 978 90 9031672 7
Lettertype en foundry: Favorit Mono (Dinamo), Untitled Serif (Klim Type Foundry)
Bindwijze: Genaaid gebonden papieren band met rechte rug en minimale oversteek. Gebonden met zilverkleurig garen.
Papier binnenwerk (gramgewicht): 120 g. Keaykolour Basalt, 120 g. Keaykolour Biscuit, 120 g. Keaykolour Pastel Green, 115 g. Munken Print White, 115 g. Arctic Volume Highwhite, 120 g. Pergraphica Classic Smooth, Antalis (Keaykolour, Munken, Arctic), Mundi (Pergraphica)
Papier schutbladen (gramgewicht): 120 g. Keaykolour Basalt, Antalis
Materiaal omslag (gramgewicht): 120 g. Gmund Cover Matt 71/Color 043, Gmund
Technische bijzonderheden: Blindpreeg op voor- en achterplat, verzorgd door Boekbinderij Van Waarden. Gedrukt in Sublima-raster. Beeldkaternen gedrukt in CMYK plus skeletzwart, proceskaternen in zwart plus skeletzwart en typografische katernen en omstekers in PMS 877. Omslag gedrukt in PMS 877 plus skelet in mix van PMS 877 en zwart.