Martijn van de Griendt

U bevindt zich hier

Book coverU bevindt zich hier
Book coverU bevindt zich hier
Book coverU bevindt zich hier
Book coverU bevindt zich hier

De opdracht was, simpelweg, de 24 uurseconomie. Voor Document Nederland – de prestigieuze reeks van het Rijksmuseum Amsterdam waarvoor sinds 1975 een Nederlandse fotograaf een actueel maatschappelijk onderwerp in beeld brengt – fotografeerde Martijn van de Griendt een samenleving waarin we voortdurend ‘aan’ staan. Een wereld van selfies en likes, Happinez festivals en Fashion weeks. De rauwe straatfotografie van Van de Griendt wordt op aflopende pagina’s in beeld gebracht, wat je bij het gekozen flinke formaat lekker ‘het beeld intrekt’: in your face, en dat wil deze fotografie ook zijn. Het semi-gloss gestreken papier past hier uitstekend bij, en contrasteert aangenaam met het ongestreken papier van de tekstgedeelten die als speklaagjes door het boek heen zijn geplaatst. Achterin een sectie met de bijschriften, altijd prettig (‘[25] Vader-zoon weekend van Scoutingclub St. Radboud in Santpoort’). Op de stofwikkel en de vier grijskartonnen pagina’s van het meegenaaide omslag bevinden zich overal kleine teksten – quotes, flaptekst, titelwoorden, auteur, colofon. Het ‘hier’ uit de titel is op de rug terechtgekomen, en zo ontstaat een mooi spel met het tegelijk ‘hier’ en ‘daar’ zijn, aanwezig op een festival maar eigenlijk vooral op Instagram, op vakantie maar tegelijk op Facebook. De foto’s ‘staan uit’ op het stofomslag: grijze vlakken met corresponderende nummers verwijzen naar de beelden die zich in het boek bevinden. Intelligent gemaakt, goed bedacht, uitstekend uitgevoerd.

Editie: 2019
Verschijningsdatum: oktober 2019
Taal: Nederlands
Eindredacteur: Stef Verhoeven, Wanda Gloude
Beeldredacteur: Eva van der Schans, Martijn van de Griendt
Fotograaf: Martijn van de Griendt
Kunstenaar: Martijn van de Griendt
Uitgever: Martijn van de Griendt i.s.m. Gloude Publishing, Haarlem
Verkrijgbaar via: Boekhandel, webshop
Grafisch ontwerper: Inedition (Eva van der Schans) (Haarlem)
Lithograaf: Wilco Art Books (Mariska Bijl), Amsterdam
Drukker: Wilco Art Books, Amersfoort
Binder: Patist, Bilthoven
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 240 x 320 x 10
Omvang: 168 (2 x 4 voor en 2 x 4 achter plus stofomlag)
Oplage: 1.000
Prijs: € 34,99
ISBN: 978 94 93041 189
Lettertype en foundry: Agipo (RP Digital Type Foundry), Neue Helvetica (Linotype)
Bindwijze: Genaaid gebrocheerd met meegenaaid vier pagina’s tellend omslag aan voor- en achterzijde. Transparant afgelijmde rug en omgelegd stofomslag.
Papier binnenwerk (gramgewicht): Papier binnenwerk 130 g. Magno Satin, 90 g. Munken Pure Rough, Sappi, Antalis | Arctic Paper
Materiaal omslag (gramgewicht): 320 g. Parelgrijs Karton, Koninklijke Moorman Karton
Materiaal stofomslag (gramgewicht): 120 g. Curious Metallics Cryogen White, Antalis