Cycling@Shanghai

A Guide to Cycle Infrastructure

Book coverCycling@Shanghai
Book coverCycling@Shanghai
Book coverCycling@Shanghai
Book coverCycling@Shanghai

Cycling@Shanghai is een onderzoek naar stedelijke fietsinfrastructuur door de Chinese architect Zhuo’er Wang. Vanuit een analyse van de situatie in Shanghai en een vergelijking van zeven fietsvriendelijke steden over de hele wereld wordt het potentieel van fietsmobiliteit voor de toekomst van de stad gepresenteerd. De vele data, staatjes, tabellen en diagrammen die dit onderzoek produceerde zouden een saai boek hebben kunnen opleveren. Ontwerpers Haller en Brun daarentegen hebben er een feest van gemaakt. In vier Pantone kleuren, waaronder metallic en fluor, ontstond een boek dat heerlijk fris en helder is en ritselt van de slimme oplossingen en glimlachopwekkende vondsten. Zo is het Amerikaans gevouwen stofomslag aan de bovenzijde naar binnen gevouwen en aan de onderzijde naar buiten, waardoor een ‘zakje’ ontstaat waar het bijgevoegde vouwblad met tijdlijn van de ontwikkeling van de fiets (ook al zo’n cadeautje) ingestoken is. Het probleem van de tweetaligheid werd opgelost door het Engels vanaf de linkerpagina’s dwars te plaatsen en de Chinese tekst op de rechterpagina’s rechtop. De verschillende hoofdsecties kunnen intuïtief gevonden worden doordat de duim bij het bladeren blijft haken achter het dikkere karton van de sectietitelpagina’s. Terwijl je dat doet valt ook op dat het fietsertje in de rechteronderhoek daadwerkelijk fietst… Zo is er overal wat te beleven, zonder dat het gevoel van helderheid en overzicht ook maar enigszins wordt aangetast. Alle keuzes deugen: het meegenaaide omslag en de open rug leveren een volledig openvallend boek op, het drukwerk is knisperend, en de inkten worden even effectief ingezet om hun esthetische mogelijkheden als om de kaarten, tekeningen en datavisualisaties helder en inzichtelijk te krijgen. Een unanieme jury was verguld.

Editie: 2019
Verschijningsdatum: juni 2019
Auteur: Zhuo'er Wang
Taal: English / Chinese
Vertaler: Xu Jia, Marlon Zenden, Edward Tse
Eindredacteur: Crisie Yuan, Zheng Li
Beeldredacteur: Zhuo’er Wang, Haller Brun
Illustrator: Long Wu, Ruoqi Yu, Sile Li
Fotograaf: Xiangyi Tang, Zhuo’er Wang
Kunstenaar: Zhuo'er Wang
Uitgever: Tongji University Press, Shanghai (CN)
Verkrijgbaar via: Boekhandel, webshop
Grafisch ontwerper: Haller Brun (Sonja Haller, Pascal Brun, Long Wu) (Amsterdam)
Lithograaf: Haller Brun, Amsterdam
Drukker: Shanghai Yachang Art Printing Co., Ltd., Shanghai (CN)
Binder: Shanghai Yachang Art Printing Co., Ltd., Shanghai (CN)
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 120 x 160 x 25
Omvang: 314
Oplage: 2.500
Prijs: € 25
ISBN: 978 7 5608 8198 0
Lettertype en foundry: Neue Haas Unica Pro, PingFang SC
Bindwijze: Genaaid gebonden met opgeplakt vier pagina’s tellend omslag aan voor- en achterzijde. Transparant afgelijmde rug en omgelegd Amerikaans stofomslag.
Papier binnenwerk (gramgewicht): 120 g. Brisk Pure White, 180 g. Guyi BY180-03MK, inlay: 65 g. Haozhi Dowling White, Antalis China; Zhantuo
Materiaal omslag (gramgewicht): 120 g. Brisk Pure White, Antalis (CN)
Materiaal stofomslag (gramgewicht): 180 g. Guyi BY180-03MK, Zhantuo
Technische bijzonderheden: Gedrukt in vier PMS kleuren (494, 646, 809, 877). Binnenwerk bevat ingeplakte extra titelpagina’s en losse gevouwen inlay. Het Amerikaans stofomslag is eenzijdig gevernist. Met ‘flipbook-animatie’ in de rechterbenedenhoek van binnenwerk.