Threadingbook. A ton of OOOs

Book coverThreadingbook. A ton of OOOs
Book coverThreadingbook. A ton of OOOs
Book coverThreadingbook. A ton of OOOs
Book coverThreadingbook. A ton of OOOs

Een echt kunstenaarsboek, waarbij kunstenaar Vera Gulikers zelf het boekontwerp maakte. Illustrator, fotograaf, beeldredacteur, zelfs de binder: overal staat Gulikers’ naam voor. Op de risopers van de Jan van Eyck Academie leefde ze zich uit in de bekende fluorescerende kleuren van die druktechniek, die ook Gulikers’ eigen werk in onder andere eitempera kenmerken. Het boek combineert een overzicht van vergeten of ondergerepresenteerde vrouwelijke kunstenaars uit alle tijdvakken van de kunstgeschiedenis in de opmaak van de kunsthistorische klassieker A World History of Art, aangevuld met Gulikers’ eigen materiaaltests en kleurexperimenten. Deze buitelen over elkaar heen in al hun bonte kleurenpracht, versterkt door het doorschijnende 60 grams IBO papier dat de achterliggende pagina’s vrolijk laat meedoen. De deels weggepoetste teksten over de vrouwelijke kunstenaars (van wikipedia-pagina’s geplukt) zijn aan de achterzijde van het papier in spiegelbeeld aangevuld, zowel een commentaar op de weggepoetste namen in de kunstgeschiedenis als een positieve daad: het maakt die namen juist weer zichtbaar. Het genaaid gebrocheerde boek heeft een open rug zodat je goed het gewaxte binddraad kunt zien, in dezelfde risokleuren als het boek en prachtig met de hand genaaid. Dat het omslag niet veel communiceert mag bij dit kunstenaarsproject.

Editie: 2019
Verschijningsdatum: maart 2019
Auteur: Vera Gulikers
Taal: Engels
Beeldredacteur: Vera Gulikers
Illustrator: Vera Gulikers
Fotograaf: Vera Gulikers
Kunstenaar: Vera Gulikers
Uitgever: Jan van Eyck Academie, Maastricht
Verkrijgbaar via: Kunstenaar/Uitgever
Grafisch ontwerper: Vera Gulikers (Maastricht)
Lithograaf: Vera Gulikers, Maastricht
Drukker: Charles Nypels Lab, Jan van Eyck Academie, Maastricht
Binder: Vera Gulikers i.s.m. Charles Nypels Lab, Jan van Eyck Academie, Maastricht
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 202 x 287 x 7
Omvang: 140
Oplage: 100
Prijs: € 75
Lettertype en foundry: Ariel (Monotype), Bodoni 72 (ITC)
Bindwijze: Transparant afgelijmde rug met meegenaaid vier pagina’s voor- en achterplat. Het boek is genaaid in kettingsteek met gewaxt borduurdraad in twee verschillende kleuren.
Papier binnenwerk (gramgewicht): 60 g. IBO One, Igepa
Materiaal omslag (gramgewicht): 300 g. Munken Pure Rough, Antalis
Technische bijzonderheden: Risoprint. Gedrukt met diverse fluorinkten. Uit het vier pagina’s tellend voor- en achterplat is een cirkel gestanst.