Welkom Today

Revisiting South Africa

Book coverWelkom Today
Book coverWelkom Today
Book coverWelkom Today
Book coverWelkom Today

Meer dan een herfotografieproject naar aanleiding van Ad van Denderens Welkom in Suid-Africa uit 1991, is dit boek een verhaal over inclusie en diversiteit, met een veelheid van stemmen, perspectieven en beeldbronnen. Het initiatief voor het boek lag ook niet bij Van Denderen, maar bij de plaatselijke fotograaf Lebohang Tlali die Van Denderens eerste boek pas ontdekte tijdens zijn studie in Kaapstad, duizend kilometer van zijn geboorteplaats Welkom. Het contact leidde tot een nieuwe samenwerking en markeerde een belangrijke verschuiving in hedendaagse documentaire fotografie: in plaats van over of namens het onderwerp te publiceren, is het de stem van de geportretteerde gemeenschap zelf die klinkt in het boek. Tlali, Van Denderen en auteur Margalith Kleijwegt brengen de oude foto’s terug naar de plaats waar ze gemaakt zijn, geven fotografieworkshops, verzamelen beelden uit fotoalbums en voegen nieuwe eigen foto’s toe. Het resultaat is een ‘meerstemmige beeldvertelling’, die ontwerper Jeremy Jansen met spaarzame, trefzekere middelen in een heldere visuele structuur goot. Tekst- en beeldkaternen worden gescheiden waardoor – ook dat zien we dit jaar vaker – weer een ‘speklaagjes-boekblok’ ontstaat. In beige bedrukte omstekers markeren de hoofdstukken, en door hiervoor dikker, stugger papier in te zetten kun je er makkelijk met je duim naar toe bladeren. Opnieuw een blote rug met meegenaaid omslag garandeert prettig openvallen. De strakke en zorgvuldige beeldredactie en mis en page geeft de vele stemmen, persoonlijke geschiedenissen en perspectieven in dit boek ruimte én regie. Voorbeeldig.

Editie: 2019
Verschijningsdatum: mei 2019
Auteur: Ad van Denderen, Lebohang Tlali, Margalith Kleijwegt
Taal: Dutch, English
Vertaler: Francesca de Châtel
Eindredacteur: Atlas Contact (Tilly Hermans, Fieke Janse, Renée Peereboom)
Beeldredacteur: Ad van Denderen, Anne Ruygt, Bas Vroege
Fotograaf: Ad van Denderen, Lebohang Tlali et al.
Uitgever: Paradox, Atlas Contact, Edam, Amsterdam
Verkrijgbaar via: Boekhandel, webshop
Grafisch ontwerper: Jeremy Jansen (Amsterdam)
Lithograaf: Colour & Books (Sebastiaan Hanekroot), Apeldoorn
Drukker: NPN Drukkers, Breda
Binder: Patist, Den Dolder
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 170 x 240 x 22
Omvang: 304
Oplage: 2.400
Prijs: € 39,90
ISBN: 978 900 450 3817 9
Lettertype en foundry: Akkurat (Lineto)
Bindwijze: Genaaid gebrocheerd met meegenaaid vier pagina’s tellend omslag aan voor- en achterzijde. Transparant afgelijmde rug en omgelegd stofomslag.
Papier binnenwerk (gramgewicht): 120 g. Munken Lynx; omstekers: 150 g. Munken Lynx Rough, Antalis
Materiaal omslag (gramgewicht): 300 g. Munken Lynx Rough, Antalis
Materiaal stofomslag (gramgewicht): 170 g. Munken Lynx Rough, Antalis
Technische bijzonderheden: Stofomslag gedrukt in zwart, PMS 4535 en PMS 871. Acht omstekers in binnenwerk, gedrukt in zwart en PMS 4535, geven structuur aan de inhoud van het boek.