Swip Stolk – Is getekend – zwart op wit

Book coverSwip Stolk – Is getekend – zwart op wit
Book coverSwip Stolk – Is getekend – zwart op wit
Book coverSwip Stolk – Is getekend – zwart op wit
Book coverSwip Stolk – Is getekend – zwart op wit

Grafisch ontwerper Swip Stolk, ‘master forever’, beeldde zichzelf op een eerder boek af als Rembrandt en presenteert zichzelf nu met een overzicht van vijftig jaar werk. Het kleurrijke werk van deze eigenzinnige vormgever is in deze monografie echter louter in zwart-wit te zien omdat hij ditmaal de nadruk wilde leggen op zijn schetsen en het ontwerpproces. Het dikke schetsboek is prachtig gemaakt en technisch goed uitgevoerd; met tal van papiersoorten, stanswerk en een mooi rond gezette rug. De jury prijst de zorgvuldige manier waarop dit boek gemaakt is en vindt het een lekker bladerboek en een hebbeding. Het boek openbaart de wereld van Stolk en werpt zo een nieuw licht op zijn zeer eigen en unieke werk.

De laatste tien jaar legde de ontwerper-kunstenaar zich toe op ornamenten, symbolen, tekens en een geheim alfabet. Hij laat ze hier uitgebreid zien, in verschillende vormen en toepassingen, van sieraden tot tafelonderstellen en auto’s. Het boek is niet zozeer bedoeld als een serieuze monografie, meer als een kijkboek met een korte inleiding en achterin een reeks ‘verhalende bijschriften’. Enerzijds blijft het een schetsboek met alle vluchtigheid van dien, anderzijds krijgt het door zijn gebonden vorm en dikte een gewicht dat passend is bij het jubileum van een vijftigjarige carrière. Speels en tegendraads is het in detail, als ‘statement’ spreekt er vooral de lust tot ontwerpen en drukken uit. Een enkel jurylid vond echter dat de gekozen vorm te zwaar is voor het schetsmatige en lichtvoetige karakter van het gepresenteerde werk.

Jaar: 2009
Taal: Nederlands / Engels
Uitgever: De Buitenkant, Amsterdam
Grafisch ontwerper: Swip Stolk
Lithograaf: Zetterij Chang Chi Lan-Ying, Amsterdam (zetwerk, lithografie), Nora Leungen, Amsterdam (dtp, lithografie), Lenoirschuring, Amstelveen (ctp)
Drukker: Offsetdrukkerij Jan de Jong, Amsterdam
Binder: Van Waarden, Zaandam
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 162 x 240 x 40
Omvang: 528 p.
Oplage: 700 (N) / 300 (E)
Prijs: € 39,50
ISBN: 978 90 76452 79 1 (N) / 978 90 76452 70 8 (E)
Lettertype en foundry: Garamont, Helvetica, Gill Sans, Minion
Bindwijze: genaaid gebonden
Materiaal: 115 g. Magno matt classic, 70 g. Kalk Glama, 120 g. Cyclus Offset, 120 g. MaxiOffset, 90 g. EOS, 135 g. Maxi Gloss (binnenwerk), 120 g. MaxiOffset (schutbladen), papier om 1,5 mm grijsbord (band)