Off the record. Voorstel gemeentelijke kunstaankopen 2009

Book coverOff the record. Voorstel gemeentelijke kunstaankopen 2009
Book coverOff the record. Voorstel gemeentelijke kunstaankopen 2009
Book coverOff the record. Voorstel gemeentelijke kunstaankopen 2009
Book coverOff the record. Voorstel gemeentelijke kunstaankopen 2009

Voor de Gemeentelijke Kunstaankopen Amsterdam 2009 werd het thema bepaald door fotograaf Hans Aarsman die kunstenaars en fotografen opriep om werk in te zenden dat niet bewust of met een artistiek doel voor ogen was gemaakt. Aarsman onderzoekt al langere tijd de schoonheid van beelden die bij toeval zijn ontstaan, gevonden kiekjes en foto’s die hun charme ontlenen aan een zeker amateurisme. Op die manier probeert hij een frisse blik op het medium fotografie te werpen en te ontkomen aan een voor de hand liggende esthetiek. 

 

De expositie die resulteerde uit Aarsmans oproep heeft onder het publiek en in de media veel discussie opgeroepen over mooi en lelijk, en over de waarde van zulke fotografie. Sabine Verschueren, ervaren in het maken van tijdschriften, wist het boek dat bij deze tentoonstelling verscheen, een karakter te geven dat bij het onderwerp past. De beelden drukte ze full page af op ongestreken en banaal papier waardoor hun achteloosheid goed tot uiting komt. Het boek is als het ware de schoenendoos waar een stapel foto’s in is gegooid. Voor de bijschriften en informatie koos zij inlegvelletjes waarvan de plaats door het toeval bepaald lijkt te zijn.

Jaar: 2009
Taal: Nederlands, Engels
Eindredacteur: Hans Aarsman (gastcurator)
Uitgever: Stedelijk Museum Amsterdam
Grafisch ontwerper: Sabine Verschueren
Lithograaf: Calff & Meischke, Amsterdam
Drukker: Calff & Meischke, Amsterdam
Binder: Hexspoor, Boxtel
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 215 x 279 x 14
Omvang: 232 p.
Oplage: 1.000
Prijs: € 15
ISBN: 978 90 5006 178 0
Lettertype en foundry: Gothic 13, Times
Bindwijze: genaaid Otabind, hotmelt
Materiaal: 115 g. Lessebo Design 1.3, 60 g. Elementa Opaque Pigmented (binnenwerk), 300 g. Trucard O felt (omslag), 80 g. MacPrint Schrijf (omslag-etiket)