Gijs Frieling. Vernacular painting

Book coverGijs Frieling. Vernacular painting
Book coverGijs Frieling. Vernacular painting
Book coverGijs Frieling. Vernacular painting
Book coverGijs Frieling. Vernacular painting

Wat de jury aan dit boek in de eerste plaats opviel, was het drukprocédé: het is namelijk gemaakt met een risograaf, een soort stencilmachine waarvoor speciale inkt nodig is. Dat geeft, in combinatie met het papier, een fluweelachtig effect en een eigen sfeer die prachtig bij het werk van de kunstenaar Frieling past.

Dit boek verscheen ter gelegenheid van een tentoonstelling in het Cobramuseum en de toekenning van de Cobra Kunstprijs Amstelveen. Frieling maakte daar een grote installatie, een beschilderde ruimte in het museum, zoals hij ook eerder elders deed. Zijn werk roept een exotische wereld op, vol dieren en planten, kleurige paradijselijke taferelen met elementen uit de volkskunst en andere iconografische bronnen. Het boek biedt op even doeltreffende als pretentieloze wijze een venster op die wereld vol ornamenten en decoraties. Job Wouters ondersteunt die met zijn handgeschilderde en getekende letters.

De gelaagdheid en het tactiele van het werk komen via dit boek fraai tot hun recht. Het boek ondersteunt in zijn vormgeving en uitvoering de terloopsheid en het tijdelijke karakter van Frielings muurschilderingen. Nergens wordt het zwaarwichtig – hoewel het een overzicht van zijn werk betreft – en overal wordt het handmatige tastbaar.

Jaar: 2009
Taal: Engels
Uitgever: Valiz, Amsterdam
Grafisch ontwerper: Job Wouters
Lithograaf: Knust/Nijmeegse Universele, Nijmegen
Drukker: Extrapool, Nijmegen, Knust/Nijmeegse Universele, Nijmegen
Binder: Handboekbinderij Geertsen, Nijmegen
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 210 x 296 x 10
Omvang: 80 p.
Oplage: 1.100
Prijs: € 25
ISBN: 978 90 78088 37 0
Lettertype en foundry: Humanist, letters geschilderd met penseel en gouache door Job Wouters aka Letman
Bindwijze: genaaid gebrocheerd, met koudlijm
Materiaal: 100 g. Munken Print Cream 1.5 (binnenwerk), 240 g. Officio, crème (omslag)