Song through 21st century eyes. Yaozhou and Qingbai ceramics

Book coverSong through 21st century eyes. Yaozhou and Qingbai ceramics
Book coverSong through 21st century eyes. Yaozhou and Qingbai ceramics
Book coverSong through 21st century eyes. Yaozhou and Qingbai ceramics
Book coverSong through 21st century eyes. Yaozhou and Qingbai ceramics

Dat een boek een prestige-object is weet ontwerpster Irma Boom als geen ander. Zeker wanneer het een publicatie betreft gewijd aan de collectie van een particuliere verzamelaar, omdat die verzameling daarmee naar buiten treedt en in waarde stijgt.

Het hier gepresenteerde Chinese erfgoed, keramiek en porselein uit de Song Dynastie tussen 960 en 1279, betreft doorgaans kleine en breekbare objecten. Zij zijn alle vrijstaand en in kleur afgebeeld op een zwarte achtergrond en doemen zo mooi uit het verleden op. Hun leeftijd en relatieve kleurloosheid krijgen een tegenwicht in daartegenover liggende, felgekleurde pagina’s. Daarmee ontstaat een vrolijke, levendige en actuele toets die de ambitie van dit boek ondersteunt om deze collectie van een nieuwe context te voorzien. De kleuren op de tekstpagina’s zijn ontleend aan Chinese schilderingen en textilia uit die periode en bleken veel feller te zijn dan de onderzoekers hadden verwacht.

Reproducties van die objecten, alsmede foto’s uit het hedendaagse China, worden door het boek heen gestrooid. De delicate containertjes uit het dagelijks leven van eeuwen her worden in dit boek dus gekoesterd als historisch erfgoed, maar toch niet op een troon gezet. Als geheel krijgt de verzameling in dit dikke boek letterlijk en figuurlijk toch gewicht.

Bijzonder is het roomkleurige omslag waaruit in witte opzwellende puff-inkt een gerasterde afbeelding van een vaas in 3D oprijst. Ook hier zijn eenvoud en complexiteit in tegenspraak, een van de paradoxen die het werk van Boom kenmerken.

Eén vraag blijft: of dit boek nog een extra omslag nodig had in de vorm van een met Chinese zijde beklede, kartonnen wikkel.

Jaar: 2009
Auteur: Rose Kerr
Taal: Engels, Chinees
Uitgever: Meijering Art Books, Dreumel
Grafisch ontwerper: Irma Boom
Lithograaf: Lecturis, Eindhoven
Drukker: Lecturis, Eindhoven
Binder: Van Waarden, Zaandam
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 199 x 250 x 45
Omvang: 456 p.
Oplage: 1.200
Prijs: € 325
ISBN: 978 90 79920 01 3
Lettertype en foundry: Plantin, Courier Sans, DaHei, Hei
Bindwijze: genaaid gebonden
Materiaal: 148 g. Astrolite (binnenwerk), 120 g. Wibalin (schutbladen), 120 g. Wibalin (band)