David Bennewith – Churchward international typefaces

Book coverDavid Bennewith – Churchward international typefaces
Book coverDavid Bennewith – Churchward international typefaces
Book coverDavid Bennewith – Churchward international typefaces
Book coverDavid Bennewith – Churchward international typefaces

Tijdens zijn studie aan de Werkplaats Typografie kwam de Nieuw-Zeelandse ontwerper David Bennewith het werk van zijn landgenoot Joseph Churchward op het spoor, een ontwerper die zijn hele leven al letters en alfabetten tekent, maar wiens werk relatief onbekend was gebleven. Bennewiths onderzoek kreeg een vervolg aan de Jan van Eyck Academie en resulteerde in dit boek waarmee Churchward definitief aan de vergetelheid wordt ontrukt. Deze ‘monografie’ legt echter niet alleen het werk van Churchward open, zij laat ook het proces zien van Bennewiths onderzoek naar de persoon en de werkwijze van de ontwerper. Essays wisselen af met letterproeven, fragmenten uit vraaggesprekken, brieven, krantenknipsels, foto’s en toepassingen van Churchwards letters. Zo ontstond een combinatie van een biografie, een presentatie en een analyse van het werk, waarbij Bennewith Churchwards letters ook toetst in het gebruik. De benadering van de afstandelijke onderzoeker en van de betrokken ontwerper zijn in evenwicht.

Churchwards werk wordt hier op een bijzonder manier gerevitaliseerd: de energie en de opwinding zijn voelbaar in het boek, alsmede het respect voor zijn ambacht en toewijding.

Jaar: 2009
Taal: Engels
Uitgever: Jan van Eyck Academie, Maastricht, Clouds, Newton (NZ)
Grafisch ontwerper: David Bennewith
Lithograaf: Jan van Eyck Academie, Maastricht (Jo Frenken)
Drukker: Charles Smith Printing, Wellington (NZ), Nieuwsdruk, Heerlen, Tienkamp & Verheij, Groningen, Walters, Wijntjes Druk, Houx Digiprint, Foto Rembrandt, alle te Maastricht
Binder: Handboekbinderij Geertsen, Nijmegen
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 210 x 297 x 19
Omvang: 272 p.
Oplage: 575
Prijs: € 50
ISBN: 978 0 9582981 1 7
Lettertype en foundry: div. fonts van Churchward
Bindwijze: genaaid gebrocheerd
Materiaal: 70 g. Rijnbank, 135 g. BVS Silk, 52 g. ISO 72, 52 g. Aco, 140 g. IJsselprint, 70 g. Advanced laser, 90 g. Hello Silk, 70 g. Hi-Speed Opaque, 80 g. Océ Premium Label, Kodak Royal Digital Paper, 120 g. Fizz (binnenwerk), 380 g. Ensocoat (omslag), 70 g. Hi-Speed Opaque (stofomslag)